СПОДЕЛИ
Кохезионна политика
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП по време на европейска конференция „Кохезионната политика на ЕС – ориентация към резултати“.
Историческа грешка ще бъде, ако се намалят парите за Кохезионна политика. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков по време на европейска конференция „Кохезионната политика на ЕС – ориентация към резултати“.
Събитието бе открито от министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и европейският комисар по регионалната политика Корина Крецу. Форумът е организиран от Генерална дирекция „Регионално развитие“ на Европейската комисия.

На него присъстваха над 500 участника: представители на Европейския парламент, Европейската сметна палата.

„Ще бъде историческа грешка, ако използваме парите от кохезионния фонд за потушаването на кризи. Например кризата с бежанците, ако ги използваме затова, когато тази криза свърши, ще бъдат породени още три защото не си вложили парите където е необходимо“, заяви Новаков.

По думите му, всеки цент трябва да се използва разумно.

„Ако имаме общоевропейски проблеми, значи ни трябват общоевропейски решения, затова ни е необходима и кохезионната политика“, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Андрей Новаков бе категоричен, че средствата от ЕС след 2020г. трябва да са адаптирани към инвестиционни приоритети според новите предизвикателства.

„Като един от важните приоритети е интегрирането на младите хора“, заяви Новаков. Според него за да бъде ефективна кохезионната политика трябва да се промени нейното управление. „Тя трябва да е ориентирана към постигане на резултати. Фондовете от ЕС трябва да се концентрират върху малко на брой приоритети. Трябва и по-добра координация“, коментира Новаков.

По време на конференцията бяха обсъдени резултатите на кохезионната политиката в периода 2007-2013, както и предизвикателствата, свързани с нейното прилагане през настоящия период 2014 – 2020 г., както и развитието ѝ в бъдеще през призмата на резултатността.