Пасивният достъп на България до шенгенската информационна система е голям пробив за страната ни. Това е още една крачка към пълноправното ни членство в Шенген, заяви в ефира на „Денят започва“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

С тази оценка се съгласи неговият колега – евродепутатът от ПЕС/БСП Георги Пирински, гост в студиото на предаването. Според него освен чисто техническо достъпът до визовите данни на Шенген има и сериозно политическо и психологическо значение за България.

Емил Радев подчерта, че колегите му в Европарламента от Германия и Холандия са изказали своята подкрепа за българското членство в Шенген.

При множеството дебати и в ресорната Комисия „Правосъдие и вътрешен ред“ те са ни подкрепяли. Проблемът не е нито в парламента, нито в ЕК. В последните месеци и председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер се изказа решително в подкрепа на България и Румъния за Шенген. След това комисар Аврамопулос с гласуването си в ЕП подкрепи решително България и Румъния за влизане в шенгенското пространство, каза евродепутът от ГЕРБ/ЕНП

Емил Радев счита, че след изборите в Германия и съставяне на новото правителство в страната този въпрос трябва отново да се постави

Шенген съществува само тогава, когато се охраняват добре външните граници на ЕС. Няма как да има свободно движение вътре в Европа, когато външните граници не се охраняват. Тук България играе ключова роля и това са го заявявали и страните членки, и всички компетентни органи в ЕС, заяви той.