Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Липсва политическа смелост за решаването на спора с името на Македония. Това коментира в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ).

Според него политическите елити и на Гърция, и на Република Македония са наясно какъв е необходимият компромис, но се боят, че решението на спора може да се отрази върху представянето им на следващи избори.

„Да не би ако вземат това решение на следващи избори да бъдат наказани от своите избиратели. Г-н Ципрас трябва да има много смелост, за да вземе това решение и да постигне компромис със своя съсед, със Зоран Заев, а председателят на „Нова демокрация“ Мицотакис не би трябвало да спъва процеса“, коментира още евродепутаът.

Андрей Ковачев допълни, че особено в Република Македония е важно политическите сили да търсят единство, а не краткосрочни дивиденти.