СПОДЕЛИ
Mariya Gabriel
Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП – зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП

Комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи гласува с голямо мнозинство докладите на зам.-председателя на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП Мария Габриел относно прилагането на споразуменията за премахване на визите с Доминика, Гренада, Сейнт Лусия, Сейнт Винсънт и Гренадини, Тринидад и Тобаго, Самоа, Тимор, Вануату и Обединените арабски емирства.

 

След гласуването Мария Габриел насърчи бързото прилагане на споразуменията, които са в полза за гражданите на ЕС и граждани на трети страни.

„Тези споразумения за премахване на визите могат да допринесат за значителни икономически ползи, за развитието на туризма, за насърчаване на търговията и отваряне на нови възможности за инвеститори и предприемачи. По отношение на Обединените арабски емирства, Съюзът е най-големият търговски партньор и споразумението има потенциал да засили още повече икономическите връзки”, заяви Мария Габриел.

 

Тя подчерта спазването на принципа на реципрочност като ключов фактор за задълбочаване на двустранните отношения. Необходими са гаранции, че страните прилагат изцяло принципа на реципрочност, който е нужен за осигуряването на еднакво отношение към всички граждани на ЕС, независимо от тяхната националност.

 

Като докладчик Мария Габриел наблегна още на политическата и символна стойност на споразуменията с 9-те страни.

„Премахването на визите е средство за по-нататъшно задълбочаване на политическите и институционални отношения на ЕС с тези страни и възможност за справяне с проблеми от общ интерес, както и за сближаване на хората. ЕС внимателно трябва да следим за изпълнението на двустранните споразумения, особено по отношение спазването на човешките права”, заключи зам.-председателят на Групата на ЕНП Мария Габриел.

 

 

 

Деветте страни са част от групата от 19 държави, които през 2014 г. бяха прехвърлени от негативния в позитивния списък, позволяващ безвизово пътуване между тях и ЕС. Европейският парламент трябва да даде своето съгласие за всяко едно от тези споразумения за отпадане на визовия режим, а приемането на решението в ресорната комисия е първата стъпка преди окончателното гласуване в пленарна зала.