СПОДЕЛИ
Eva Paunova
Ева Паунова - ГЕРБ/ЕНП

Комисията по вътрешен пазар на Европейския парламент одобри предложението на евродепутата Ева Паунова за премахване на ограниченията за ползване в различните страни от съюза на легални стрийминг услуги, например Нетфликс и Спотифай.


 

Сега ако потребител е платил да ползва видеострийминг в България, не може да го ползва във Великобритания, например. Целта е това ограничение да отпадне напълно от 2017 година, обясни евродепутатът Ева Паунова.

Ева Паунова, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ:
От 2017 година ще можем да пътуваме навсякъде из Европа с легално закупено съдържание на нашите мобилни и интернет устройства и да се възползваме от услуги като Нетфликс, Спотифай и други, независимо дали пътуваме за бизнес или почивка в държави извън държавата, в която живеем.

Регламентът създава юридическа фикция, която позволява на доставчиците на онлайн съдържание да предлагат услугите си в останалите страни-членки в ЕС, по същия начин, както в държавата на местожителство на клиента, без да се налага да закупуват допълнителни лицензи. По този начин се запазва и прилагането на принципа териториалност, който е важен за бизнеса и креативната индустрия.

С поправките си г-жа Паунова направи възможно и за доставчиците, които предлагат безплатни услуги, да могат да предоставят преносимост, когато успяват ефективно да верифицират местожителството на клиента си. Поправките по текста изчистиха възможни икономически дисбаланси между различните заинтересовани страни – потребители, правоносители, доставчици.