Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП

През следващата седмица Европейският парламент ще гласува предложените от ЕК мерки за справяне с пандемията на коронавируса. Никъде не е предвидено как да се осъществява работата на Парламента в условията на извънредно положение. Предстои решение как да се извърши електронното гласуване на предложените от Европейската комисия здравни мерки срещу разпространението на COVID-19.

Това каза в интервю за Радио „Фокус“ българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев

Andrey KovatchevТова са действията, които Европейската комисия предложи за общото произвеждане и закупуване на средства за лична защита, хигиенни средства и дезинфектанти за лекари и хора, които имат множество контакти. Също и за оборудване на болниците, за апаратура и да има максимално много подготвени легла, в случай на нужда.

Вторият приоритет на Европейския съюз е подпомагането на икономиките на страните-членки. Трябва да се обърне специално внимание на малките и средните предприятия, на транспортния бранш, туризма и на целия сектор на услугите, защото щетите от пандемията ще са огромни.

Европейската комисия е готова да даде възможност 37 млрд. евро, по програмите на ЕС, да бъдат преразпредели точно за борба с кризата, причинена от коронавируса. 1 млрд. евро да бъдат предоставени, също така, от бюджета на ЕС за гаранция за Европейския инвестиционен фонд. По този начин ще се подкрепи финансирането на оборотния капитал на малки и средни предприятия. За да влязат в сила всички тези мерки и предложения, е нужно одобрението на Европейския парламент.