СПОДЕЛИ
Asim Ademov
Асим Адемов - ГЕРБ/ЕНП

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) на Европейския Парламент одобри решението на Европейската комисия за започването на наказателна процедура срещу Полша заради опасността от потъпкване на върховенството на закона в страната.

Европейската комисия започна процедура срещу Полша в края на 2017 г. заради нарушения на върховенството на закона, чрез изменения в правосъдната система, даващи право на политици да избират членовете на Националния съдебен съвет. Въпреки продължилите почти две години опити за конструктивен диалог с полските власти ЕК смята че има сериозен риск от нарушаване на върховенството на закона в Полша и предложи на Съвета на ЕС да приеме решение за наказателна процедура.

Българският евродепутат Асим Адемов ГЕРБ/ЕНП  от комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи одобри следващите стъпки в процедурата. Групата на ЕНП в ЕП смята, че правителството  на Полша сериозно подкопава върховенството на закона и остава сериозно загрижена относно бъдещото развитие.

Върховенството на закона е една от общите ценности, на които се основава Европейският съюз. Европейската комисия, заедно с Европейския парламент и Съвета, е отговорна за гарантиране на зачитането на принципите на правовата държава като основна ценност на съюза и за осигуряване на спазването на правото, ценностите и принципите на ЕС. Групата на ЕНП призовава полското правителство да се включи в активен диалог и да следва препоръките на Комисията, така че настоящата ситуация да може да бъде решена възможно най-скоро.