Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП бе гост в специалното студио на Би Ай Телевизия в Брюксел.

Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП и колегата му Светослав Малинов ДСБ/ЕНП, коментираха актуалните теми – избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, отношенията между ЕС и Турция, нелегалните имигранти, бюджета на ЕС и нужна ли е единна европейска армия.

Ковачев и Малинов казаха, че българските евродепутати имат добра традиция да се събират преди заседания и да обсъждат българския интерес преди гласуванията. Във вторник в Страсбург е заседанието на цялата българска делегация.

 

Андрей Ковачев коментира темата за необходимостта от единна европейска армия.

„Смятам, че заобикалящият ни свят се променя и ние в Европа също трябва да се променим, за да оцелеем. Нашите колеги от САЩ многократно ни заявяваха, че Европа трябва да инвестира повече за своята отбрана и че няма вечно армията на САЩ да бъде гарант за сигурността на Европа. Ние сме силни, можем, ако сме единни, да споделяме нашият отбранителен капацитет, да закупуваме обща техника, за обучаваме нашите военнослужещи и да бъдем не само тигър от хартия“, убеден е Ковачев.

„За съжаление в сегашния свят, колкото и да мислихме, че можем с приказки да бъдем приемани на сериозно, другите са големите играчи – не ЕС. Това са САЩ, Русия, Иран и Саудитска Арабия“, добави Ковачев.

 

Андрей Ковачев обясни, че приемането на бюджета на ЕС е минало много бурно, но голяма помощ за приемането му е оказал и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Светослав Малинов коментира и темата за споразумението с Турция, а Ковачев категорично подчерта, че темата с парите, които ЕС отпуска за мигрантите и бежанците, е напоена с популизъм.

„Има съмнения да не би ЕС да дава пари за трайно заселване на хора, които са икономически имигранти и не бягат от нещо лошо. Хората, бягащи, от война, трябва да останат близко до границите на своята страна, Сирия. Взехме решение да се подпомогне и създаването на буфери в Северна Африка. Продължаваме да настояваме споразумението с Турция да се спазва. По отношение на миграцията и опазване на границата трябва да продължим да настояваме то да се спазва. Вътре в ЕС трябва да има солидарно разпределяне на тази тежест за бежанския поток“, подчерта Ковачев.

 

„Охраната на външната граница е една от темите, а другата е разузнаването. Миграцията е свързана с риск от тероризъм. Не е нормално, когато само някои страни в Европа споделят информация за тероризма. Трябва да се обмисли дали да има европейска разузнавателна служба като координираща агенция. Не може в Германия да са регистрирани хора като потенциално опасни, а в Белгия или Франция да не го знаят“, категоричен бе Андрей Ковачев.

 

Андрей Ковачев каза, че колкото ЕС има нужда от споразумението с Турция, толкова тя е зависима от Европа.

„Това, което направи популярен Ердоган в Турция, беше това турско икономическо чудо, защото икономически е много обвързана с Европа. ЕС е силен и има достатъчно инструменти за въздействие и колкото и Ердоган да се изказва, не смятам, че ще рискува скъсването на отношенията с ЕС“, убеден е Ковачев. Той смята, че е необходимо много повече засилване на политиката по връщане на незаконно пребиваващи в ЕС граждани. „Властите в Германия много бяха занемарили тази политика. Трябва да се види, че тези хора се връщат ефективно“, призова евродепутатът.

Ковачев коментира и ситуацията в България след избора на Румен Радев за държавен глава.  

„Сега България трябва да се върне по-бързо към стабилно правителство и то да бъде избор на хората, на българските граждани. Той добави, че от тези избори са спечелили българските граждани, тъй като това е волята на хората“, завърши евродепутата.