Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП

„Отпадането на таксите за роуминг е неоспорима и ключова победа за нас като потребители в Европейския съюз. Гласуването на новите максимални цени на роуминга е голяма победа и за ЕНП, т.к. докладчиците по темата от самото начало са от нашето политическо семейство. С ново законодателство работим за това да осигурим поверителността и правото на неприкосновеност на личния живот на гражданитe при електронните съобщения“.

Това заяви българският евродепутат ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел в рамките на пленарен дебат на Европейския парламент в Страсбург по повод успешното гласуване на новите максимални цени на роуминга на едро. Участие в дебата взе зам. председателят на ЕК и еврокомисар за единния цифров пазар Андрус Ансип.

 

Майдел, която е докладчик на Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите по Регламента за правото на неприкосновеност на личния живот и електронните комуникации, коментира, че новите тавани на цените са важни защото „създават конкуренция между операторите и отварят пазарите към по-малките оператори, които имат нужда от подкрепа, за да движат икономиките ни напред. Също така те ни дават възможността да ползваме повече интернет, докато пътуваме, а това означава достъп до повече музика и филми, с които пътуването ни става по-приятно“.

 

Отпадането на таксите за роуминг съвпада с междинната оценка на прогреса на Стратегията за Единен цифров пазар, като Майдел е докладчик по шест от ключовите досиета в нея. Според нея важно е да се надгради над постигнатото досега като се гарантира преносимостта на онлайн съдържание и отпадането на неоправданото блокиране на услуги в интернет на базата на териториален принцип (гео-блокиране).

„Следващата стъпка е да работим за свободното движение на данни в Съюза, както и за това да данните и дейността онлайн на европейските граждани, бизнес и администрации да са имат подобаващата защита“.

 

Според новите условия от 15 юни минута разговор в роуминг на територията на Европейския съюз ще струва не повече от 0,032 евро и 0,01 евро за текстови съобщения. Един гигабайт мобилни данни ще бъде на цена не повече от 7,75 евро и ще достигне 2,5 евро през 2022 г. вместо досегашните 0,0085 евро за мегабайт, или 8,5 евро за гигабайт. Таксите ще се ревизират на всеки две години и може да се променят при нужда. Първият анализ за въздействието на ценовата реформа ще е в края на 2019 г.

Парламентът одобри  споразумението относно максималните цени на роуминга на едро, неофициално съгласувано със Съвета, с 549 гласа „за“ срещу 27 „против“, с 50 „въздържал се“.