Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП по време на посещението си в общините Русе и Ценово

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков посети днес общините Русе и Ценово в рамките на двудневната си визита в Русенска област.

Той започна обиколката си от Община Русе на 15 декември заедно с народния представител от ГЕРБ – Русе Пламен Нунев.

 

Новаков и Нунев посетиха клуба на Lowlanders MC Rousse, който се намира в село Николово /Община Русе/, а домакините разказаха за тяхната дейност, като акцентираха на проявите с международно участие като мото партито Born to Ride и др.

Andrey NovakovAndrey Novakov

 

 

 

 

 

По обед те се включиха в коледното празненство на местния пенсионерски клуб, като отправиха благопожелания във връзка с настъпващия светъл християнски празник. По време на двете срещи присъства и кметът на Николово Марийка Генова.

 

Andrey NovakovAndrey Novakov

 

 

 

 

 

Andrey NovakovВ ранния следобед гостите бяха в село Караманово /Община Ценово/, където се проведе традиционния турнир по белот. Новаков и Нунев дариха телевизор на пенсионерите от местния клуб. Така бе изпълнен ангажимент при посещение преди около месец, когато възрастните хора споделиха тази своя потребност. Събитието бе уважено от кмета на населеното място Бисер Блажев и др.

 

В центъра на село Пиперково евродепутатът, Пламен Нунев, кметът на Община Ценово д-р Петър Петров и кметът Бисерка Апостолова прерязаха лентата на обновената зала за културни събития. Проектът се случи с финансиране от бюджета на Община Ценово.

Андрей Новаков сподели радостта си, че в това малко село се открива обновена зала, както и че на събитието присъстват малки деца, които трябва да бъдат възпитавани в любов към своето родно място.

 

Andrey NovakovВ приветствието си към местните жители Пламен Нунев подчерта активната позиция на кмета Бисерка Апостолова по редица проблеми на гражданите. Депутатът отбеляза, че помощта и подкрепата, която се получава от местната власт е постоянна и нещата се случват постепенно, както е в конкретния случай. Той изтъкна, че редица министри са посетили общината във връзка с откриването на нови обекти и пред тях са поставени важни въпроси.

В хода на срещата кметът на Пиперково направи отчет за стореното през отминалите близо 3 години от мандата.

Кметът на Община Ценово на свой ред очерта някои от приоритетите за последната година от управлението, като се спря на предстоящите проекти в областта на инфраструктурата, социалната политика, културата и пр. Той подари икона на жителите на населеното място с пожелание да ги закриля, като им носи здраве и благополучие.

Близо месец след откриването на новата зала за фитнес в Новград, Андрей Новаков отново я посети, като трениращите получиха в дар музикална уредба. Кметът Диана Копчева изказа своята благодарност за съпричастността и грижата на евродепутата за младите хора там  Проектът се случи благодарение на д-р Петър Петров – кмет на Община Ценово, който винаги споделя нашите идеи, подчерта Диана Копчева.

Изтъкнато бе, че с общи усилия и с помощта на народните представители са постигнати много неща, а селата от Община Ценово вървят напред. Предстои реализацията на още много проекти в региона до края на 2019 година.

Винаги можем да разчитаме на Андрей Новаков, посочи Пламен Нунев и изброи някои от примерите за подкрепа в отделните населени места тук.

Трябва да имате търпение и подкрепяте кметовете, призова депутатът жителите на Новград и отбеляза, че представителите на законодателната власт в България и в Европарламента помагат и защитават постоянно интересите на всички граждани. С всяка изминала година трябва да се надгражда, категоричен бе народният представител.


В неделя посещението продължи, Новаков започна обиколката си от село Тетово на 16 декември заедно с народния представител от ГЕРБ – Русе Пламен Нунев.

Двамата проведоха среща с жителите на населеното място, в която се включи и кметът Невяна Атанасова.

Andrey NovakovВъв встъпителното си изложение пред тетовчани Андрей Новаков изтъкна, че с желание работи за малките населени места, като наред с осигуряването на повече пари за обезлюдяващите райони, лично негова е инициативата за „Селоводител“. Първата българска социална мрежа за села и градове е интернет платформа има за цел да рекламира българските селища. Чрез изключително опростен графичен модел всеки профил на селище показва неговите най-силни страни и определящите фактори за бъдещи посетители, туристи и инвеститори. Платформата е напълно безплатна и е достъпна на сайта www.selovoditel.andreynovakov.eu.

Като преговарящ за бюджета през тази година, Новаков е помогнал в страната ни да дойдат близо 4.5 млрд. лева. За 2019 година е договорено предоставянето на 1.5 млрд. лева под формата на директни плащания към фермерите. 1 млрд. лева се насочват за развитието на селските региони. 1.5 млрд. лева ще постъпят за обновяване на пътната мрежа, ж. п. линии и друга инфраструктура. Над 400 млн. лева ще се изразходват за различни мерки за насърчаване на заетостта. Парите в европейския бюджет за идната година са с 230 млн. лева повече, което се оценява като положителен факт за по – доброто бъдеще на България.  Евродепутатът говори и за предстоящото гласуване по пакета „мобилност“ в Европейския парламент, където бе категоричен, че ще направи всичко възможно за защита интересите на българските превозвачи.

Andrey NovakovПламен Нунев изтъкна ползата от реализацията на бъдещите големи инфраструктурни проекти в Русенска област. Сред тях е изграждането на автомагистралата Русе – Велико Търново, втори мост над река Дунав при Русе и др. Само преди дни правителството отпусна близо 1,35 млрд. за изграждането на още 134 километра от автомагистрала „Хемус“, подчерта в тази връзка Нунев. В хода на разговора бяха поставени редица проблеми на земеделски производители и пчелари, засягащи и общата селскостопанска политика в ЕС.

Andrey NovakovВ ранния следобед народният представител и евродепутатът бяха в Мартен, за да се запознаят с напредъка в изпълнението на различни обекти – като санирането на блокове по националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, асфалтирането на улици, облагородяването и поддържането на парка и стадиона в града и пр.

В заключение Андрей Новаков оцени високо взаимодействието между законодателната, изпълнителната и местната власт в региона с оглед синхронизиране в изпълнението приоритетите на правителството и управленските програми на кметовете в общините на Русенска област.