Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП - #Dream4BG

Ева Майдел (Паунова) е евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. Завършила е международни отношения и бизнес администрация в Американски университет „Джон Кабот“ в Рим (Италия). Има следдипломна специализация по лидерство от университета Харвард. Владее английски, италиански и френски език. За трета поредна година организира в Брюксел конференция „Моята мечта за България“. Над 100 успели по света българи участваха във форума в Европарламента снощи. Сред тях бяха алпинистът Боян Петров и предприемачът Боян Бенев. 

– Г-жо Майдел, имат ли мечти за развитието на България младите хора или мечтите им са насочени към личната им реализация?

– В работата ми контактувам с много млади хора от цяла България, както и млади българи, които живеят извън България. Прави ми впечатление, че обикновено тези, които имат искрени и сериозни амбиции за своето развитие и реализация са загрижени и за бъдещето на България.  Може би, защото разбират, че двете неща са неимоверно свързани. Винаги е по-лесно да дефинираш себе си и собствените си стремежи, ако имаш обширна визия за света около себе си и за това в какво общество искаш да се развиваш.

– Какви перспективи виждат българите, за да се развиват в и за родината си?

– Перспективите действително са налице. Правенето на бизнес в България става все по-лесно. София е цитирана като един от 10-те най-атрактивни градове за стартъп предприемачи в света. Секторът на ИТ и новите технологии са на световно ниво и това привлича много млад хора. Като цяло, средата в България е доста по-динамична от тази в много от Западноевропейските държави и това помага на смелите да осъществят своите идеи за кариерно развитие и израстване. Числата също потвърждават това – икономическата среда се подобрява, а трудовият пазар се нуждае от много повече квалифицирани хора. От друга страна има тенденция все повече млади българи, завършили в чужбина, да се завръщат. Важно е да направим така, че да ги задържим.

– Различават ли се и в какво представите на българите в страната и в чужбина за мечтата им за България?

– Различават се в начина, по който се стремят да постигнат тези мечти. Интересно е, че в България хората обичат да сравняват и да търсят чужди модели за развитие, за да подобрят средата си. Много често това е и причината те да искат да заминат зад граница. От друга страна вярвам, че всички българи, които живеят извън България, биха желали да могат да се върнат в една стабилна и просперираща страна. Те по-скоро очакват решението да дойде само от България. Тези два свята трябва да се срещнат, защото има какво да научат едни от други. Затова и нашият дебат с „Моята мечта за България“ е важен. Нужно е да намерим общия пътя за успех, за общи каузи и национални идеали за българите в България и по света. Дебатът продължава и след тази конференция.

– Много българи се връщат към традициите и четат все повече за националните ни герои. Кои са днешните ни герои?

– Историческото миналото може да бъде огромен ресурс за мотивация и преоткриване на позитивното в българите. То обаче може да е полезно, само ако проектираме героизма и духа му в настоящето. Тук е ролята и на будителите на нацията и успелите българи днес като Боян Петров и Боян Бенев. Това са личности, пред които няма граници, но и хора, които са здраво стъпили на земята. Добре е те да участват в дефинирането на националните каузи и да ни мотивират с личните си постижения.

– Какво ни пречи да осъществим мечтите си в България?

– Нужно е да избягаме от клишетата, че за успех в България ни пречи икономическата обстановка, административната тежест или липсата на възможности. Очевидно е, че талантът и успехът не подминават българите и България. Всички знаем това и всеки изкачен осемхилядник, всеки медал от научна олимпиада, всяко българско технологично откритие или награда за литература на български автор са повод за национална гордост. Това което липсва са общи, национални каузи и идеали. Силно вярвам, че ако подходим конструктивно, ще ги намерим.