Ева Паунова -Интерент трябва да стигне до всички
Ева Паунова ГЕРБ/ЕНП
„Най-важното за новата платформа е, че целият процес по решаване на споровете ще става онлайн – без повече загубени усилия и време за пощенски писма и попълване на дълги формуляри на ръка“.

Така коментира българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова функциониращата от вчера онлайн платформа на ЕК. Тя ще улеснява решаването на спорове между потребители и търговци за стоки, закупени на територията на ЕС.

„Единният портал и автоматичното пренасочване към Комисията за защита на потребителите означават, че всеки гражданин на ЕС ще трябва да знае само един интернет адрес без значение в коя държава живее, нито в коя страна е регистриран онлайн търговеца, от който е закупена стоката. Това показва ясно ползите от дигитализацията на услугите и изграждането на Единния цифров пазар, за което работя в ЕП.“ добави г-жа Паунова.

Интуитивната платформа е достъпна на всички 24 официални езика в ЕС и предоставя несъдебен начин за решаване на споровете, свързани както с национални, така и с трансгранични онлайн покупки.

Потребителите попълват и изпращат формуляра за жалби на платформата, следвайки ясно описаните стъпки. Платформата е достъпна ТУК.