Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ), в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Г-н Ковачев, защо първоначално предвидените за 2018 г. за Турция, 217 милиона евро предприсъединителни фондове ще бъдат намалени с 80 милиона евро?

Андрей Ковачев:  Ние имаме многогодишна рамка за предприсъединителни фондове към Република Турция и поради промените, разбира се,  политически обстоятелства ЕК и Европейският парламент имат намерение да намалят тази сума. Знаете, че няма напредък по преговорите за предприсъдиняване, няма желание от страна на ЕС да продължи с този процес, въпреки че ние не искаме от наша страна да прекратим тези преговори. Средства трябва да има за гражданското общество на Турция, за тези, които искат Турция да остане в европейския коловоз, да има европейска перспектива, като е абсолютно  ясно, че в настоящия момент не може да става дума за пълноправно членство на Турция в ЕС.

Водещ:  За какво се отпускат средствата?

Андрей Ковачев:  Знаете, че ние с Турция имаме много програми, Европейският съюз, основно ние искаме да се гарантира сигурността на европейските граждани и Турция е един много важен партньор по отношение на миграцията, на опазването на външната граница на ЕС, на борбата с тероризма, така че това е и в наш интерес в тази сфера да работим с Република Турция и да отпускаме също така средства от европейския бюджет за развитието на европейските политики. Друга тема, разбира се,  е изграждането на демократичните институции в самата Република Турция, в подкрепа на гражданското общество. С Турция знаете, че имаме договор за митнически съюз, така че икономиката играе сериозна роля. Европейските инвеститори, Европа, ЕС е най-големият икономически инвеститор в Република Турция. Но за нас в момента е важно да заявим, че Република Турция не може да стане част от ЕС, в същото време, че Турция е много важен партньор за Европа и ние сме си взаимно нужни. Както по отношение на сигурността от страна на ЕС, така и по отношение на икономиката, що се отнася до Турция.

Водещ:  Как определяте отношенията между ЕС и Турция на този етап?

Андрей Ковачев:  Трудни, няма как да не са трудни тези отношения, след като разбирането ни за демокрация, за свобода на словото, за отношение към държавността като цяло и разпределянето на разделението на властите явно е различна в момента и тези процеси в Република Турция не отговарят на нашите политически критерии за членство на една страна в ЕС. Като казвайки това, в същото време сме наясно, че на нас ни трябват добри отношения с държавните органи на Република Турция, що се отнася до се отнася по отношение на сигурността. И не само. Енергетиката, инфраструктурата, взаимносвързаността като цяло.

Водещ:  Трябва ли да се преразгледат преговорите за членство?

Андрей Ковачев: Мисля, че го казах съвсем  ясно. Не може да става дума за пълноправно членство на Турция в ЕС към настоящия етап, след последните развития от няколко години в Република Турция. Няма такова желание в мнозинството от страните – членки на ЕС, но в същото време, това е мое мнение, смятам, че  процесът на приемане на европейското законодателство, на съблюдаване на поети ангажименти трябва да продължи, което е във взаимноизгоден интерес и за ЕС,  а аз смятам и за една демократична Турция, светска Турция, която иска да остане в европейския път, е важно всички канали, включително и преговорният канал да останат отворени. С пълната яснота, че за пълноправно членство не може да става дума.

Водещ:  Г-н Ковачев, каква е ролята на България в тези сложни и твърде деликатни отношения между ЕС и Турция?

Андрей Ковачев:  Ключова е ролята. Като непосредствен съсед на Република Турция България има и най-сериозна експертиза по отношение връзките с Република Турция, която експертиза се оценява от нашите партньори в ЕС. Видяхме в последните няколко години, че с нас се съветват по отношение на това как да реагира ЕС спрямо последните развития в Турция, пък и спрямо предизвикателствата на миграционния поток пред Турция. Така че нашата позиция на България е много важна за осигуряване на сигурността на ЕС и по-специално на Шенгенското пространство, където ние сме напълно готови да влезем, 2018 г. поне с нашите летища и  с морската ни граница.

Водещ: Петима депутати от Европейския парламент от различни парламентарни групи излязоха днес с общо изявление и поискаха от Турция незабавно да освободи задържаните журналисти. Междувременно обаче още един колега журналист в Турция бе задържан, и то за споделяне в социалните медии. Какво може да се предприеме?

Андрей Ковачев:  Това е едно от развитията, които ние остро критикуваме в Европейския парламент и в европейските институции, негативното развитие на демократичния процес в Турция. Затова и въобще говорим за замразяване на преговорите, призоваваме Турция да освободи журналистите, смятаме, че много от мерките, които бяха предприети след опита за преврат,  не са пропорционални и без достатъчна аргументация. Разбира се,  че всяка страна има право след такъв опит за преврат да предприеме действия за разкриване на тези, които са седели зад този опит за преврат. Но това, което наблюдавахме, е разчистване, според нас, на ЕС, е разчистване  на сметки и много непропорционално използване на сила и използване на задържания на хора от медиите, което е неприемливо за нас.

Водещ:  Турция освободи под гаранция осем правозащитници, сред които са германският гражданин Петер Щойднер и шведският Али Гарали, както и директорката на турския клон на „Амнести интернешънъл“ Идил Есер. Тяхното задържане предизвика спонтанни международни критики, влоши отношенията между Германия и Турция. Ефективен ли е международният натиск?

Андрей Ковачев:  При всички положения комуникацията е много по-добра, отколкото да се отива към остри сблъсъци, било то и дипломатически, затова е добре и отношенията между Германия и Турция да започнат да се подобряват, да говорят помежду си. Винаги когато има диалог, се намира по-добре решение, отколкото, когато няма такъв и от двете страни се наслагва реторика, която после прави пък още по-трудно намирането на решението, без да загубиш лице.

Водещ: Оптимист ли сте, че предприетите и от Европейския парламент действия ще окажат влияние върху президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и върху провежданата от него политика?

Андрей Ковачев: За мен основното е, че и двете страни разбират, че ние сме си взаимно нужно. И съответно ние и да искаме, и да не искаме, поради физическата близост на Турция с ЕС, да не говорим за България, непосредствената граница с ЕС, трябва да намерим начин да имаме взаимноизгодно сътрудничество с Турция. Ние няма как да си затваряме очите и да не призоваваме за повече демокрация, за повече справедливост по отношение на съмнения, за които говорихме, арести, непропорционални, уволнявания от работа и т.н., но пак казвам, ние сме си взаимно нужни и по отношение на сигурността, борбата с тероризма, миграцията, икономиката, енергетиката и затова съм убеден, че ще намерим и начини да излезем от тази ситуация.


В аудио файла може да чуете цялото интервю на Цоня Събчева – „Радио Фокус“ с българаският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев