Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП по време на срещата му с повече от 300 членове и симпатизанти на ПП ГЕРБ от Силистра, които отбелязаха началото на новия политически сезон със среща край Варна.

ПП ГЕРБ винаги е защитавала националните интереси. Представяме достойно страната си в Европейския парламент и съм убеден, че ще продължим да работим така и занапред.

Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев пред повече от 300 членове и симпатизанти на партията от Силистра, които отбелязаха началото на новия политически сезон със среща край Варна.

Присъстващите бяха приветствани от областния координатор на ГЕРБ-Силистра Тодор Тодоров и общинския ръководител на партията д-р Мария Димитрова. Сред гостите на форума бяха също народният представител от ГЕРБ Алтимир Адамов и областният управител на Силистра Ивелин Статев.

Emil Radev„Категорично отстояваме позицията, че механизмите за контрол в ЕС трябва да важат за всички държави. Дискриминационно е само България и Румъния да са подложени на мониторинг, какъвто липсва за редица страни с много по-високи нива на усещането за корупция. Несправедливо е все още да сме вън от Шенген вече шеста година, въпреки че сме покрили всички изисквания и охраняваме най-добре външната граница на Съюза”, изтъкна Емил Радев.

По думите му приемането ни в Шенгенското пространство е спъвано главно заради вътрешнополитически проблеми в Холандия.

„Холандският евродепутат Джудит Сарджентини, която през февруари дойде да се запознае на място с въведените мерки на границата ни, лично се убеди в постигнатия силен контрол, но ни упрекна, че граничното съоръжение дори пречи на мигрантите да потърсят убежище. Същата холандка внесе доклада, който прокара безпрецедентната процедура да се отнеме правото на глас на Унгария в Съвета. Покрай обвиненията срещу Будапеща, че отказва да приема мигранти и е против преразпределението им, в доклада има и текстове, които критикуват страната за патриархално мислене, включително и дискриминация по отношение на еднополовите семейства и правата на хомусексуалистите”, посочи Радев.

Според него опитите да се отнеме гласа на Унгария водят Европа към разединение.

„Няма ли тази процедура да направи Орбан икона на крайно десните популисти?! Няма ли да тласне Унгария към Русия?!”, попита риторично българският евродепутат и припомни, че лидерът на ПЕС Сергей Станишев е гласувал „за”, а негови колеги буквално са се скрили при вота в ЕП.

„След поуките от Брекзит ЕС не трябва да подава сигнали за разединение. Нито една държава не може да се справи сама със съвременните предизвикателства пред сигурността. За Европа на националните суверинитети, в която сме силни, когато сме заедно, говори и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер в ежегодната си реч за състоянието на Съюза.  За да се справим с трудностите, трябва да сме единни. Неслучайно в момента се засилва граничната и брегова охрана на ЕС и служителите на Фронтекс ще се увеличат петорно – до 10 000, така че да има сили за бързо реагиране за отпор при кризисна ситуация”, допълни Емил Радев.

Emil RadevТой открои като добър австралийския опит в овладяването на мигрантската вълна. „Военни кораби не допускат до сушата да стигнат мигранти, които нямат право на убежище, а ако някой се опита да влезе нелегално в страната, до живот губи право на виза”, поясни евродепутатът.

„Борим се за единни стандарти в ЕС”, отчете още Емил Радев, като сподели резултатите от усилията да се защитят интересите на потребителите в Източна Европа.

„Заедно с колегата Андрей Новаков вече имаме реални стъпки чрез инициираната първа българска програма срещу двойния стандарт при храните в ЕС, одобрена с най-високия клас А на Еврокомисията. С предвидените средства в размер на 1 260 000 евро ще могат да се правят лабораторни изследвания за качество, да се ограмотяват потребителите, така че да не продължаваме да ядем боклуци. Да не би да обичаме шоколада с по-малко какао?! Защо бебешките ни пюрета да са с по-малко органични продукти?! Дали е редно безалкохолните напитки в Западна Европа да се правят със захар, а в Източна – с глюкозо-фруктозен сироп, който е 10 пъти по-вреден, но цената е по-висока”, мотивира се евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП, като поясни, че разлики има и в качеството на перилните препарати, козметиката и дори автомобилите.

„Ще се борим за качеството на продуктите. Ще продължим битката чрез законодателни предложения. Искаме да има единен европейски орган, който да следи и да санкционира при нарушения. Национални потребителски организации трудно могат да надделеят в спор с международни концерни. Убедени сме, че стриктният контрол и строгите санкции ще имат и превантивен характер. Тестове за качеството на продуктите не трябва да се правят кампанийно, а редовно”, каза Радев.

Той изрази надежда, че българските потребители ще станат по-взискателни. „На този етап сигналите от България са много по-малко, отколкото от другите държави в Източна Европа. Всеки български гражданин заслужава да знае какво купува, какво яде и какво качество храна получава в сравнение с предлаганата в Западна Европа”, заключи Емил Радев.