Andrey Kovatchev and Milen Vrabevski - Albania
Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев и д-р Милен Врабевски - основател и председател на Фондация Българска Памет, проведоха изключително ползотворно посещение в районите на Албания, където живее българската общност.

Дружеството за българо-албанско приятелство опровергава македонското дружество „Илинден“-Тирана, че в Албания не живеели българи.


Дружеството за българско-албанско приятелство изразява своето недоумение и разочарование от позицията на МД „Илинден“, според която в Албания не живеят българи и не съществува българско малцинство. Тази позиция е агресивна, обидна и противоречи, както на историческите извори, доказващи наличието на българи в Албания от векове, така и нашето демократичното право на самоопределение.

Български организации и дружества съществуват и развиват от години активна културно-образователна дейност в Голо бърдо, Гора, Преспа, Връбник, Бобощица, Тирана, Елбасам, Кукъс и Берат. Освен за запазване на своя български език, български традиции и народни обичаи, нашите организации работят също така активно и с албанските държавни институции, и с Комитета на малцинствата. Не на последно място, нашите дружества са и мост в развиването на приятелски двустранни отношения между Албания и България.

Българското малцинство е официално признато от Министерството на външните работи на Албания още през 1922 г. През 1935 г. албанската държава официално преброява 10 966 българи, документирани по населени места (Гора, Голо бърдо, Преспа и др.) През 2017 г. албанският парламент отново официално призна наличието на българското малцинство. Изразяването на публични позиции, с които се отрича българският характер на нашето малцинство и нашето право на самоопределение, противоречи на официалната позиция на най-висшия албански държавен орган. Такива позиции и тези, които ги вдъхновяват целят връщането ни в отминали мрачни времена, в които насила се променяха и създаваха нови национални идентичности, пренаписваха и фалшифицираха исторически документи и свидетелства.

Призоваваме изразителите на подобни позиции, както и техните чуждестранни вдъхновители да прекратят тази агресивна кампания и действия срещу българите в Албания. Призоваваме също така албанските и чуждестранните държавни институции да не толерират подобни позиции и организации проповядващи фалшифициране на историята и говор на омраза.