Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП пред близо 200 младежи от МГЕРБ-София и МГЕРБ-София област, които участват в Регионална академия за развитие на управленски умения
Осем от десет лева, инвестирани от структурните фондове на Европейския съюз в България, са по времето на кабинетите на Бойко Борисов. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков пред близо 200 младежи от МГЕРБ-София и МГЕРБ-София област, които участват в Регионална академия за развитие на управленски умения.

„Първия програмен период завършихме с над 98 процента усвоямост, макар при предходното правителство възстановяването на разходи по оперативните програми да бе спряно. Първите числа, които имаме през новия програмен период, говорят за темп на работа с евросредства, който бе недостижим през 2007 и 2008 година. Сега имаме договорени над 2.7 милиарда лева. Такива са фактите, такава е реалността.”, обясни Новаков.

По някога младите хора са инициативини, но стигат до там, че имат хубава идея, но трудно намират финансиране.

„С екипа ми разработихме нова платформа, която събира на едно място информация за кандидатстване по различните програми. С един клик на мишката можете да разгледате програми, които могат да съфинансират идеята ви“, заяви Андрей Новаков.

Пред младежите от София и региона евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП представи идеята си за нова младежка програма, финансирана от ЕС. Според предложението му, новата програма трябва да осигурява финансиране за стипендии и пътни разходи за младежи с идея за собствен бизнес. В рамките на инициативата младите предприемачи ще могат да пътуват в цял свят, за да получат възможно най-добър опит в дадена сфера, които да приложат в собствената си държава.

Новаков изтъкна, че предстои предложението да бъде внесено за одобрение в Европейската комисия.