СПОДЕЛИ
Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Твърдението на руския депутат Пьотр Толстой, че ще купи страната ни е изключително оскърбително. 

„По никакъв начин не мога да приема такъв арогантен и оскърбителен тон спрямо България. Това няма как никоя суверенна страна да приеме. Все пак той е избран от управляващата партия „Единна Русия” и трябва да внимава какви изрази използва, ако има желание да има добри отношения, с която и да е страна”, заяви той.

Евродепутатът изрази надежда, че руската партия не застава зад думите на самия депутат.

„Всяка страна е суверенна и гражданите имат право да решат къде искат да членуват – дали да членуват в Европейския съюз, НАТО, или не искат да правят това”, уточни той и даде за пример Великобритания, която се отказа сама от членството си в Съюза.

По думите му това членство зависи от гражданите на конкретната страна, а не сферите на влияние на една или друга бивша империя.

„В 21 век сме и би трябвало да имаме уважение както към териториалната цялост на всяка страна, така и към желанието на гражданите. България е направила своя избор”, уточни Ковачев.

Той уточни, че с мнозинство гражданите в България след 1990 г. са избирали страната ни да стане член на ЕС и на НАТО.

„Този избор е направен и е валиден. Българските институции са призвани на всяка заплаха по отношение на този демократичен избор да бъде отблъсната”, припомни Андрей Ковачев.


Ето какво написа българския евродепутат по-рано днес на официалната си страница във Фейсбук: