За потенциална заплаха от 40 милиона икономически мигранти от Африка да се насочат към Европейския съюз е станало дума на официалните разговори на премиера Бойко Борисов в Мароко през изминалия ден. В лекцията си пред Кралската дипломатическа академия в Рабат той очерта усилията на страната ни да опази външната граница на Съюза и ролята на споразумението с Турция.

Според българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков Европейския съюз предвижда постоянно и безпрецедентно увеличение на средствата за охрана на външните граници и миграцията.

Andrey Novakov„Няма държава, в която човек може да влезе незаконно, без да следва установените правила. ЕС трябва да има добре охранявана граница. Хората, които влизат, трябва да бъдат проверявани обстойно. Изправени сме пред неконтролируема мигрантска вълна. За жалост ЕС го научи по трудния начин“.

Според Новаков ако искаме границите да се пазят така, както тези в САЩ, трябва да се наемат още 100 хил. души в цялата Общност. Той похвали българските полицаи и граничари, като ги отличи за едни от най-добрите в своята работа в целия ЕС.

Българският евродепутат коментира и разисквания и спорен пакет „Мобилност“. По думите му всички български евродепутати успешно са се противопоставили срещу идеята, която според различни проучвания ще ощети българските транспортни фирми с милиони.

„Ако трябва, ще се стигне и до съд. До датата на това интервю няма нито един глобен шофьор по пакет „Мобилност“. Това, което бе предложено в самото начало, претърпя неуспех. Сега министрите на транспорта в ЕС ще се съберат на 3-ти декември и ще обсъдят пакета“, обясни Новаков.

Все пак евродепутатът изрази своите опасения от предложението на Австрия, което има подобни точки на пакет „Мобилност“, например всеки камион да се прибира на всеки 4 седмици.

„Евродепутатите вдигат рамене, когато ги попитам каква е логиката на тази мярка. Каква е логиката един камион да измине 4000 километра от Лисабон до Бургас празен, само за да се прибере“, допълни политикът.