Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП през месец май 2018г. пропътува пътя от София до Брюксел с ТИР в знак на съпричастност и подкрепа на българските превозвачи срещу пакета "Мобилност"

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с готвения протест от страна на българските превозвачи на 10 януари в Брюксел, заради текстове в пакет „Мобилност“, които според тях ощетяват бранша.

 

Фокус: Г-н Новаков, как ще коментирате намеренията на българските превозвачи да излязат на протест в Брюксел – на 10 януари, в деня, в който ще се проведе и заседание на транспортната комисия на Европейския парламент и ще се гласува пакетът „Мобилност 1“?

Андрей Новаков: На първо място искам да кажа, че през последните две години превърнах в кауза работата си по пакет „Мобилност“ и намирам за добро постижение, че две години успявахме да блокираме неговото приемане. Сега с общи усилия на всички българи, които работим по темата и на всички българи в Европейския парламент, ако не успеем да го блокираме, то поне да предложим алтернативни текстове, които да са в интерес на българските превозвачи. Подкрепям техния протест и ще изляза да протестирам заедно с тях. Считам, че пакет „Мобилност“ във вида му, в който беше приет от министрите на транспорта в Европейския съюз, е едно от най-лошите законодателни предложения, които някога съм виждал.

Фокус: Вие казахте, че ще подкрепите техния протест, а по какъв начин като евродепутат може да им помогнете?

Андрей Новаков: Първо, както казах ще изляза заедно с тях пред сградата на Европейския парламент, а след това заедно с другите българи, с които работим по темата ще направим всичко възможно да съберем мнозинство, с което да прекараме поправки, които отговарят не само на българския интерес, но и на здравата икономическа логика. Европейският съюз е построен на няколко основни права и свободи, а имено свободното движение на хора и стоки, а сега този пакет предлага ограничаването на движението на камионите. Една от основните ни задачи е да заличим текста, който предвижда връщането на камиона, както и да не допускаме текстове, които предвиждат връщането на водача в държавата по произход, да разрешим почивката на борда на превозното средство, защото българските камиони са едни от най-новите, с много добри условия вътре в камината. Също така ще се погрижим да направим така, че максималният брой курсове вътре в Европейския съюз, които към момента искат да се ограничи само до един, да се издейства да бъдат до 4-5. Това ще е значително по-добре за българския транспортен бранш.

Фокус: Как очаквате да протече гласуването на 10 януари, кои евродепутати ще подкрепят исканията на българските превозвачи?

Андрей Новаков: През последните дни много интензивно разговарям с представители от Източна Европа и промяна в съотношение на силите може да се постигне ако колеги от Португалия и Испания подкрепят отхвърлянето на някои текстове или поне да се заменят. Към момента, според последното гласуване силите са много изравнени. Буквално имаше текстове, които минаха с 1 глас, други бяха с по 2 гласа, трети наравно, което показва, че мнозинствата са много динамични. Готов съм, както през последните две години, така и до края на този мандат да направя всичко българските превозвачи да запазят своите работни места и бизнесите си.

Фокус: Това всъщност е третият път, в който се прави опит пакет „Мобилност 1“да мине. Как може да се противодейства на западните страни, които биха били облагодетелствани за сметка на други при приемането на пакета?

Андрей Новаков: Причината да се занимаем за пореден път с пакет „Мобилност“, въпреки, че до сега на няколко пъти беше отхвърлен е, че по инициатива на австрийското председателство бе приет компромис, за това как да изглежда пакетът. Но в другата институция, която е отговорна за законодателството-Съвета и то министрите на транспорта на Европейския съюз не са съгласни с компромисния вариант. Това е причината за пореден път да се занимаем. Считам, че има разлика от това министърът на дадена държава да гласува в Съвета, от това евродепутатите от същата държава как ще гласуват. Има някои от тях, които не биха подкрепили националната си позиция, считайки, че тя е небалансирана. Така се надявам да постигнем разместване на баланса на силите в наша ползва, макар че ще бъде много трудно. В интерес на истината в предишни случаи отново беше много трудно.

Фокус: В предишно Ваше интервю бяхте заявили, че ще сезирате европейския омбудсман, в случай, че бъде пренебрегнат българският автомобилен транспорт. Остава ли това Ваше обещание в сила?

Андрей Новаков: Разбира се. Надявам се от страна на Министерството на транспорта, ако останат вредни текстове в пакета, да сезираме и Съда на Европейския съюз, защото считам, че това е едно от най-грубите и агресивни налагания на законодателство. Не си спомням кога последно 1/3 от страните членки са се противопоставяли на дадено предложение. Това са огромен брой хора, фирми и считам, че това е небалансирано, буквално нелепо. Представете си преди месец трябваше да гласуваме законодателство, което забранява употребата на пластмасови чаши, вилици и лъжици, защото замърсяват околната среда, а сега ни предлагат, месец по-късно, да гласуваме законодателство, което предвижда празен камион да се връща от единия край до другия край на Европейския съюз. Да измине 4 000 км. и да отрови въздуха на държавите, през които ще премине. Това е нелепо. Наистина не мога да повярвам как министрите на транспорта могат да се съгласят за нещо подобно. Да не говорим, че има изискване за въвеждане на нов уред в тировете, така нареченият умен тахограф, който забележете още не е изобретен, той не съществува, а ние приемаме законодателство. Ако това не е лобизъм, аз не знам по какъв друг начин да го нарека.