СПОДЕЛИ
Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

Ползите от членството на България в Европейския съюз се простират далеч отвъд числата. Това заяви по време на форум, посветен на 10-годишнината от членството на България и Румъния в Съюза, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков,

 Статистиката сочи, че за последните 10 години процентът на българите, които заявяват, че са щастливи, се е повишил от около 30 до над 50 %. Освен това средствата, които България внася на година в хазната на Съюза са в размер на 400 млн. евро, а тези, които получава са 2,400 млрд. евро.

“Ползите от членството ни в ЕС, обаче се простират далеч отвъд цифрите. Никой не може да определи колко много печелим ние от възможностите за образователен обмен на ученици и студенти чрез програми като „Еразъм“. 

Никой не може да каже колко печелим и от спасените животи, заради по-добрите пътища, както и от повишеното добро здраве на населението, заради пречистените води”, допълни евродепутатът.

Той определи присъединяването на България към ЕС като историческо. Посочи и, че страната ни е най-бедната в Съюза, но подчерта и, че “България е на последно място в Клуба на богатите”, което по думите му може да се тълкува също като полза. Парламентаристът заяви и, че тогава, когато българите и румънците осъзнаят, че не са “втора ръка хора” и заслужават всички блага на Европейския съюз, които не са подаяния, ще успеят да разгърнат пълния си потенциал.