СПОДЕЛИ
Andrey Kovatchev

1-ви февруари - Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим!

Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам. -председател на Групата на ЕНП в ЕП и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Обръщение на Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам. -председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ) по повод 1 февруари – Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

На 1 февруари за осми път в България отбелязваме Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим, утвърден с решение на първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов. Тази трагична дата символично ни връща към най-мрачните страници в новата история на страната ни и ни кара да си спомним за драматичните събития, довели до насилственото установяване на тоталитарния комунистически режим в нашето Отечество след средата на 40-те години на миналия век.

Преди 73 години на този ден с подкрепа отвън въоръженото малцинство обезглавява политическия, държавен и духовен елит на Царство България – един вероломен акт, който обрича българския народ на десетилетия в мъртвата хватка на комунистическата диктатура и по брутален начин прекъсва връзката на страната ни с цивилизована и демократична Европа. Въпреки тежките репресии и физическите и душевни издевателства срещу всеки инакомислещ, комунистите не успяха да задушат копнежа на българския народ към свобода и днес страната ни отново с гордост заема своето достойно място в семейството на свободните европейски народи. Затова на днешния ден трябва да си спомним и смирено да отдадем почит и признателност на всички онези страдалци, които са отстоявали демократичните ценности и европейската принадлежност на България дори с цената на живота си.

Те не трябва да бъдат забравяни, а техните съдби трябва да се познават от младите поколения, за да бъдат изкоренени широко разпространените нагласи за мирното налагане на комунистическата диктатура и представите за страната ни като послушен сателит на Съветския съюз. Крайно време е политически удобните за наследниците на БКП интерпретации на новата ни история да отстъпят пред историческите факти и истини!

Поклон пред жертвите на комунистическата диктатура!