празника на Девин
Сърдечни поздрави за празника на Девин и минералната вода поднесоха депутатът от партия ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и евродепутатът Владимир Уручев.
Сърдечни поздрави за празника на Девин и минералната вода поднесоха депутатът от партия ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и евродепутатът Владимир Уручев. В обръщението си към жителите на Девин Дариткова изтъкна, че градът е балнеоложката перла на Родопите.

„Щастлива съм, защото виждам един променен град с добра перспектива за развитие. Факт е, че правителството категорично изрази своята подкрепа за девинчани с инвестицията от 2,5 млн. лв. във водопровода, който ще издигне балнеолечението в Девин на много по-високо ниво. Щастлива съм, защото и Девин променя своя облик. Блоковете, които се санират по програма за енергийна ефективност, ще направят възможностите за живот в града далеч по-благоприятни. Щастлива съм, защото предстоят добри новини и за пътищата в региона, благодарение на европейските програми, по които общината работи“, каза д-р Дариткова.

Тя анонсира и предстоящата реализация на проекта по новата оперативна програма „Региони в растеж“ от Смолян през Широка лъка, Девин, Михалково до Кричим за рехабилитация на 71 км. от републиканската пътна мрежа. Тя благодари на местните жители, че успяват да запазят добрите български традиции и добрите отношения.

Поздравления към жителите на Девин отправи и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев.

“Господ е дарил Девин с природа, с минерални извори, с пещери. Но най-ценни са хората, които живеят в това прекрасно място – топли и гостоприемни. Искам за вас този празник да бъде наистина удоволствие. Имам възможност в последните години да посещавам Девин и виждам как се развива, как пред него се отваря перспектива, защото водата с марката „Девин“ вече е известна в толкова много места в света, а ще завоюва и нови пазари“, посочи Уручев.

По думите му заради балнеолечението, което предстои да се развие след рехабилитацията на водопровода от Беденски бани, ще дойдат още повече туристи от страната и чужбина.

Кметът на общината Красимир Даскалов изтъкна, че жителите на Девин имат основание да се гордеят, защото туристическите атракции привличат ежегодно толкова много туристи, а водата, която се добива и бутилира там, се пие в Германия, Русия, Малта, Кипър, Англия, Македония, Румъния. „Съвсем наскоро предстои реконструкция и рехабилитация на топлопровод от Беденски бани до Девин. По този начин в нашия град след дълги години отново ще потече Беденската минерална вода, която е с уникални лечебни свойства. А това, съчетано с изградената вече модерна база за СПА лечение, ще превърне Девин в един от най-атрактивните балнеоложки центрове в страната, а защо не и в чужбина“, подчерта Даскалов.

За празника на Девин поздравителен адрес е изпратил и премиерът на България Бойко Борисов.

„Поздравявам ви по случай празника на Девин и минералната вода. Чудесно е, че пазите и обогатявате традициите на вашия град. Желая успех на начинанията ви, които сигурен съм ще утвърдят позициите на Девин като един от най-атрактивните лечебни центрове в България. Минералните извори са най-голямото природно богатство на вашия живописен край, с които той привлича хиляди туристи ежегодно заради гостоприемството на местните жители и запазените автентични традиции и обичаи. Вярвам, че всички заедно ще продължавате да поддържате изграденото в Девин и ще работите за развитието на туризма, който има огромен потенциал.“, се казва в посланието на министър-председателя.

Кметът Даскалов подари химн на Девин за празника, който изцяло е спонсориран с лични средства от градоначалника. Песента „Молитва за Девин“ е по текст на местния поет Емил Енчев, музиката е на Асен Масларски и аранжимент на Димитър Гетов.