Андрей Новаков в Кърджали
Андрей Новаков - ГЕРБ/ЕНП, на среща с областния управител Илия Илиев и експерти от администрацията
Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който има информационен офис в Кърджали, ще инициира представяне на региона и неговия потенциал за туризъм в Брюксел.

На среща с областния управител Илия Илиев и експерти от администрацията той бе категоричен, че Източните Родопи разполагат с уникално културно-историческо наследство, което се нуждае от агресивна реклама по света  и на драго сърце би се нагърбил с ролята на своеобразен лобист на областта в Европейския парламент (ЕП).

Добър вариант е да се направи представяне на Кърджали на заседание на Комитета на регионите. Така информацията може да стигне непряко до 500 млн души, подчерта Новаков.

Той обеща съдействие при разработване и администриране на проекти по оперативните програми и програмата за трансгранично сътрудничество Гърция–България 2014-2020.

Българският евродепутат от ГЕРБ е сред авторите на резолюция в ЕП за опростяване на процедурите, намаляване на бюрокрацията и насърчаване на коректните бенефициенти при кандидатстване с европроекти, тъй като сега изискванията са тежки и възпрепятстват изпълнението на сроковете и своевременното усвояване на средствата.

 

„Туризмът е сектор, който заема водещо място в българската икономика по брутен вътрешен продукт и Кърджали трябва да промотира своите дадености, за да привлече вниманието на Европа и света. Имате много забележителности, с които да се гордеете. Но това, с което разполагате, трябва да стане достъпно за чужденците, да имате продаваем туристически продукт и да печелите от това“, заяви Андрей Новаков.

 

Областният управител и екипът му запознаха евродепутата с изпълнените досега успешни европроекти в сферата на туризма и с подготовката на нови, които да ги надграждат, през новия програмен период.