Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Какво предстои по пътя ни към еврозоната и какво да очакваме след приемането на страната ни общата европейска валута?

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пристигна днес в в София, за да отговаря на въпроси в рамките на т. нар. граждански диалог. Темата е „България по пътя към еврото“, а в дискусията, която ще се проведе в Дома на Европа, ще участват още българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП  Ева Майдел, член на Комисията по икономически и парични въпроси, министър Владислав Горанов и Иван Шрамко, бивш гуверньор на Словашката национална банка.

Eva MaydellПреди събитието Ева Майдел, коментира, че процесът по приемането на общата европейска валута се нуждае от широка обществена подкрепа:

„Последни изследвания, по-специално на Евробарометър у нас, показва, че само девет процента от българите се чувстват добре информирани за еврото. Това означава, че само 91 процента, девет от десет българи са податливи на фалшиви новини, на манипулации по темата. И ако гражданите на нашата страна не вярват, че влизането в еврозоната е нещо положително, въпреки усилията, които се полагат и вече започнатия процес, нямаме шансове да влезем, защото този процес ще трябва да има и много широка обществена подкрепа, все пак. И точно за това със събитието бихме искали да кажем малко повече: какви са ползите, какви са митовете, до къде сме стигнали. Защото повече от шест-седем месеца България уверено върви по много ясна и разписана пътна карта – за това да станем член на еврозоната и на Банковия съюз“.

 

Целта на публичната среща в София е да се разсеят съмненията относно приемането на еврото – например, че ще се повиши инфлацията или забави икономическият растеж, отбеляза евродепутатът:

„Ако погледнем цифрите, статистиката на държавите, които последно са се присъединили към еврозоната, няма никаква такава опасност. И към момента всеки един добре подготвен икономист може да ви каже, че има много повече ползи, свързани със стабилните цени, с по-лесното и евтино пътуване в чужбина, с по-ниските цени на лихвите, с по-прозрачен и конкурентен пазар, с близо 1 милиард лева, спестени от превалутиране на валута. И разбира се, с по-добър достъп до капитал“.  

Преди дни Валдис Домбровскис потвърди, че ако всичко е наред с прегледа  на активите в банковата ни система, страната ни може да се присъедини към т. нар. чакалня за еврозоната в средата на годината. ЕЦБ вече избрала одиторските компании, които ще извършат проверката, съобщи Ева Майдел. 

 

Евродепутатът очаква страната ни да влезе едновременно в ERM II и в Банковия съюз. Според нея, пътната карта на България е силен сигнал и към чуждите инвеститори. 


За пътя на България към еврото – в звуковия файл чуйте повече от българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел: