СПОДЕЛИ

Еврокомисарят Мария Габриел и евродепутатът Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП откриха първата българска програма на ЕС – ALECO.
Това се случи на официална церемония в София, по време на която бе дадено началото на разяснителната кампания на инициативата за набиране на кандидати.

С бюджет от 750 000 евро, програмата A.L.E.C.O ще изпрати 120 млади предприемачи от България и ЕС в САЩ, Сингапур или Израел, в зависимост от желанието на кандидатите, като им осигури 1000 евро месечна издръжка. Освен стипендията, участниците ще получат допълнително между 600 и 800 евро финансиране за билет.

Еврокомисарят Мария Габриел се обърна към бъдещите участници в програмата с призив да продължат българската идея с българска реализация и българска перспектива, за да стават все по-видими ползите от натрупания опит.Andrey Novakov and Mariya Gabriel

„Имаме нужда от вас – новото поколение български предприемачи и индустриалци, които да дойдат тук и отново да върнем България на пътя на богатството и просперитета, защото за да имаме неща, които никога не сме имали, трябва да започнем да правим неща, които никога не сме правили“,  заяви Новаков преди официалния старт на програмата.

Инициираната програма от българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков – A.L.E.C.O.  е първото изцяло българско предложение за програма на Европейския съюз, което бива одобрено и финансирано от ЕК.
Andrey Novakov and Mariya Gabriel
Еврокомисарят Мария Габриел и българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков дадоха старт на първата българска програма на ЕС – A.L.E.C.O.

То носи името на българския писател и пътешественик Алеко Константинов, а съкращенията й в превод означават Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities (Постигане на лидерство в предприемачеството и възможности за сътрудничество).