СПОДЕЛИ

Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Емил Радев откриха в Русе съвместен информационен офис. Това се случи на ул. „Райко Даскалов“ № 2 /под Часовника/.

На събитието присъстваха народните представители от ГЕРБ-Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Андриан Райков, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, общински съветници от Русе и др. официални лица.

Кратка музикална програма с участието на мажоретен състав „Екстрийм“ и фолклорно студио „Зора“ към Общински младежки дом Русе, както и пускане на балони в небето, предшестваха символичното прерязване на лентата на новия информационен център.

 

„Разчитам, че евродепутатите ще работят за Русе. Опитът на Емил Радев и младостта на Андрей Новаков ще дадат възможност да откликват на всички наши искания за решаване проблемите, които стоят пред Русе и Русенска област. Аз съм уверен, че те ще съдействат всеки с компетентност в своята област“, каза при откриването Нунев, който е и областен координатор на ГЕРБ-Русе.

Plamen Nunev
Пламен Нунев областен координатор на ГЕРБ-Русе по време на откриването на Европейски информационен офис в Русе

 

„Радвам се, че ще поемем щафетата от друг наш колега – еврокомисаря Мария Габриел, която имаше тук свой офис. Мисля, че ще успеем заедно с колегата Новаков, с ръководството на общината, с народните представители да направим инициативи, които да направят този град добро място на живеене“, заяви Емил Радев.

 

Андрей Новаков отбеляза в словото си, че Русе винаги е бил град на първите неща в страната и на шампиони, поради което нивото е високо.

„Пределно сме мотивирани да сме винаги тук, когато градът има нужда от нас. Вие изживявате ренесанса си отново благодарение усилията на кмета, на хората, които сте изпратили в София да защитават интересите на този град“, добави той.

 

Основната задача за двамата е този офис е да се превърне в място за достъп до всякаква полезна информация за работата на европейските институции, от които хилядите жители имат потребност.

 

По – късно  членовете на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент разгледаха ледените фигури – част от Ruse Ice Fest 2018.Andrey Novakov and Emil Radev

 

По обед се проведе работна среща с кмета на Община Русе Пламен Стоилов. Евродепутатите разгледаха изпълнението на проекти с европейско финансиране, подобрили достъпността и градската среда в центъра на Русе.

 

В ранния следобед те посетиха УМБАЛ „Медика“, където д-р Кирил Панайотов запозна гостите с работата на екипите по съдова хирургия и урология. Депутатите разгледаха и спешното отделение на болницата. Домакините представиха и напредъка по различни проекти с европейско финансиране, подобряващи условията за здравеопазване не само в града, но и в целия регион. Трансграничното сътрудничество с Румъния също бе акцент в експозето на ръководството на УМБАЛ „Медика“.

 

В „Експрес сервиз“ ООД евродепутатите се запознаха с ръководството и разработките на единствения у нас производител на локомотиви.

 

В късния следобед в зала 1 на Областна администрация – Русе се проведе среща на евродепутатите с членове на Младежкия парламент и клуб „Дебати“ към Общински младежки дом в Русе. На дискусията присъства и зам. – кметът на Община Русе Наталия Кръстева.

Двамата представиха накратко работата си в комисиите на Европейския парламент, на които са членове. В отговори на въпросите от залата двамата членове на Европейския парламент се спряха на приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, на проблемите на миграцията, бюджета на ЕС и пр.

 

„Сред най – удовлетворяващите неща в политика са, когато видиш, че даден човек е благодарен при решаване на дане проблем. Доволен съм, защото мога да съдействам за осъществяване на дадени каузи“, посочи Емил Радев.

 

„За да достигне до теб нещо, включително и в политиката, трябва да си проактивната част. Вие сте такива. Ако продължи надграждането на България, то това ще стане благодарение на вас“, каза в обръщението си към младите хора в Русе Андрей Новаков.

Той ги призова да търсят възможности за своята реализация, вкл. и по европейски програми като „Еразъм +“. Оказа се, че 90 % от близо 40-те младите момчета и момичета в залата са се възползвали от тази програма. Това получи положителната оценка на Радев и Новаков, които акцентираха върху тенденцията на завръщането на младите хора у нас. Дадени бяха дори примери от Русе.

 

„Вече се достигна до етап, в който, ако наистина си добър в това което правиш, няма никакво значение дали си в Русе или в Европа. Навсякъде ще живееш добре. Бих стиснал ръката на този, който остане и допринесе за успеха на България“, подчерта в заключение Новаков.

 

„Радвам се, че в нашия европейски град има толкова ученолюбиви млади хора, които се интересуват от политика. За съжаление, фалшивите новини в публичното пространство, изопачават информацията и рушат престижа ни като политици. Същинската ни работа в Народното събрание не се оценява от българските граждани“,  народният представител Светлана Ангелова.

 

„Един от основните приоритети в моята работа като депутат е Законът за доброволчеството, който пряко засяга и вашата дейност. Работила съм с неправителствени организации в продължение на 3 години за подготовката на проекта. През отминалата седмица той бе разгледан в комисията по въпросите на децата, младежта и спорта на Народното събрание. Понастоящем България е от малкото държави в ЕС, които нямат такъв закон. Приемането му сега ще е добър знак за европейските партньори в контекста и на председателството на Съвета на ЕС“, подчерта Ангелова.