СПОДЕЛИ
Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП , Член на Председателството на Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП, честити празника на всички българи. 6-ти септември - Съединението между Княжество България и Източна Румелия

СКЪПИ СЪНАРОДНИЦИ,
На днешния шести септември страната ни отбелязва навършването на 132 години от едно от най-ярките събития в историята ни – Съединението между Княжество България и Източна Румелия, както и празника на гр. Пловдив.
Съединението се явява първата реална стъпка към сбъдването на националния идеал и се нарежда сред най-големите дела, подготвени и извършени от нашия народ. Само шест години след Освобождението, българите дръзват да нарушат установеното от Берлинския договор статукво и да отхвърлят несправедливите му клаузи. При подготовката на Съединението и в борбата за неговата защита политиците, армията и народът показват политическа зрялост, а само месец по-късно и военна доблест в боевете от Сръбско-българската война при Сливница, Драгоман, Пирот и Видин.
Съединението се развива като естествено продължение на националноосвободителните борби от времето на Възраждането. Шести Септември е българска победа без намеса на външни покровители. Събитие, състояло се благодарение на родолюбието на народа ни и на безпрекословната подкрепа от всички български партии и организации.
Скъпи приятели, Съединението е първата категорична заявка за самостоятелно, равноправно участие на българите в модерната история на Европа. Това е и първият ясен знак към европейските политици за потенциала на млада България. Днес, 132 години по-късно, ние трябва да си припомним огромното значение на това събитие и да потърсим онова, което ни обединява, мотивира и укрепва като нация.
Днес обаче е ден за равносметка и поука. Ден, в който си спомняме, че за близо половин век комунизмът откъсна обществото ни от ценностите на демократична Европа. Днес празнуваме връщането ни в европейското семейство, като негова равноправна част и изпращаме послание, че солидарно, с другите европейци, работим за общото ни бъдеще в обединена Европа!
Честит празник!