СПОДЕЛИ
Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство ще увеличи сигурността на европейските граждани. Това заяви пред Радио „Фокус“  Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и Член на Председателството на Европейския парламент

Той допълни, че очакванията на европейските граждани от европейската интеграция са повече сигурност, конкурентоспособност и повишаване на жизнения стандарт, които са основните принципи за изразяване на визията за бъдещето на Европа.

„Трябва и самите страни от Западните Балкани да желаят да изпълнят препоръките, които ЕС поставя пред всяка страна кандидат. Както българското правителство, така и българските евродепутати бихме искали тази ръка, която подаваме на страните от Западните Балкани, особено на Македония да бъде искрено поета и да може колкото се може по-бързо да преодолеем това, което ни е разделяло в миналото – мрачните сенки от последните 100 години на Балканите, които все още имат отражение в отношенията в страните от този регион“, коментира евродепутатът Андрей Ковачев.

Той каза още, че България има място на своеобразен фактор за развитие на Западните Балканите, защото в ЕС България има най-богатата експертиза за нашия регион, както и натрупан опит от членството ни в ЕС.

Ковачев уточни също, че страната ни е подала ръка на всички страни от Западните Балкани, които искат присъединяване към ЕС.