Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент,зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Евродепутатът от ГЕРБ /ЕНП Андрей Ковачев, в интервю за Радио „Фокус“.


Водещ: Днес празнуваме сбъднатата преди 131 години мечта за обединение между Северна и Южна България. Г-н Ковачев, какъв е вашият прочит за значимостта на това събитие в българската история?

Андрей Ковачев: Това събитие остава ненадминато, в смисъла, че българите успяха сами да постигнат този успех. След Берлинския конгрес, където бяхме разделени от Великите сили, успяхме сами да постигнем нашето обединение, въпреки нежеланието на много голяма част от тогавашните Велики сили. Девизът „ Съединението прави силата “ е актуален сега както за България, така и за целия Европейски съюз. Ако видим и сегашния контекст – колкото повече сме разединени в Европейския съюз, толкова сме по-слаби. Затова в момента трябва да използваме идеала на нашите предци, които извършиха този акт на съединението, за да се мотивираме, да останем единни не само в България, но и в Европейския съюз, и да се справим със сегашните глобални предизвикателства, които са около нас.

Водещ: Имаме ли самочувствието обаче днес в голямото европейско семейство да надмогнем може би комплекса си за малоценност пред големите страни, пред силните икономики?

Андрей Ковачев: България в никакъв случай не е малка страна. В сравнение с 28-те страни-членки на Европейския съюз ние сме по средата, така че ние не би трябвало да имаме никакъв комплекс за малоценност по отношение на това, че сме малки. И когато сме единни и когато говорим със засилен глас, а не разнопосочно, то тогава нашият глас ще се чува повече и ще бъдем приемани бих казал по-насериозно, нашите интереси ще бъдат по-добре защитавани, както се случва, откакто сме част от европейското семейство.

Водещ: Успяват ли обаче днес политиците да бъдат на тази висота на своите предшественици от 1885 г.? Оставаме с усещането, че политическите боричкания трудно се надмогват както в българския, така и в Европейския парламент.

Андрей Ковачев: Ние все пак не трябва да бъдем и заслепени идеалисти. И тогава е имало разногласия, и тогава, през цялата история на България след Освобождението е имало политически боричкания, както и сега. Разбира се, по време на този акт огромната част от цялото българско общество е приветствала акта и сме го направили, въпреки заплахите отвън, които са били поставени. Особено трябва да отдадем почит и на смелостта на първия български Александър Батенберг. Но сега зависи отново от нас от една страна да се вдъхновяваме от положителния пример, който имаме от Съединението, но и от други дати в българската история – 22 септември, независимостта на българската държава след много векове загубена такава независимост след падането на Търновград. И разбира се, да се учим и да помним черните дати. Само след няколко дни е една от най-черните дати на България – 9 септември, окупацията и последвалото откъсване на България от демократичния европейски свят. Не трябва да губим нашата памет. Особено младите поколения трябва да знаят историята, както и възходите, както и добрите примери, така и лошите, така и черните дати, и да не забравяме, че сме призвани да работим за настоящето и за бъдещето, което да бъде, разбира се, по-добро.

Водещ: Знаете, г-н Ковачев, че членството ни в голямото европейско семейство нерядко търпи и критики. Може би тук е мястото да кажем доколко националните интереси съвпадат с интересите на голямото европейско семейство. Има ли противоречие?

Андрей Ковачев: В голямата картина няма противоречие. Със справянето с глобалните предизвикателства около нас, физическата сигурност на нашите европейски граждани, социалната сигурност – това са общи цели, по които нямаме противоречие. Разбира се, че всяка страна от тези 28 страни-членки има определени неща, които са различни за другите страни на Европейския съюз и си ги защитава. При нас например, ще кажа за енергетиката: много важна част: ние да сме по-независими, не само от един източник, да имаме повече възможност за маневриране, ако искате – това е в наш интерес – по отношение на доставките на газ, пък и на разработване на собствени ресурси в Черно море. В наваксването на нашето изоставане – ние влязохме в Европейския съюз със сериозен дефицит, както и по отношение на съдебната система – повече справедливост. Всяка страна си има специфики, които трябва да бъдат преследвани и трябва да отстояваме нашите национални интереси. Разбира се, и в контекста на по-глобалния интерес на целия Европейски съюз и на общите предизвикателства. Аз съм убеден, че никоя страна сама не може по-добре да се справи с тези глобални предизвикателства около нас – с опазването на външните граници на Европейския съюз, миграцията или намирането на решение на първоизточника на злото, каквото е в момента в Сирия, където има още милиони хора, които искат да напуснат тази страна. Докато няма решение там, колкото и да се окопаваме, бих казал, с гранични стени, надали ще успеем да се опазим, ако няма решение в Сирия.

Водещ: Не едно и две предизвикателства пред голямата европейска общност днес, на която един от принципите е „Заедно в различието“ – различни, специфични страни със своя самобитност, но пък обединени и от много общи интереси. Вашето пожелание в днешния ден към България, към българските граждани?

Андрей Ковачев: Да помним нашето минало и да сме по-единни при отстояването на нашите национални интереси в една обединена демократична и свободна Европа.