THEO’S_FORMULA - European parliament Brussels

При забележителен интерес от страна на евродепутатите премина представянето на филма „Формулата на Тео“ и срещата с героя от лентата – прочутият преподавател по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, в Европейския парламент в Брюксел.


Избраниците на Стария континент са били силно впечатлени от думите на учителя, разказаха за Пресс ТВ присъствали на разговора. Филмът е предизвикал не само силни аплодисменти, но и е провокирал въпроси към създателите му.

Документалната лента бе показана в Европарламента вчера (22 януари) по инициатива на българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, зам.-председател на Група на ЕНП в Европейския парламент и Председател на българската делегация в ЕНП в ЕП д-р Андрей Ковачев.

Филмът, пожънал огромен фурор за година, е по сценарий и под режисурата на друг казанлъчанин –Николай Василев. Премиерата му беше през март м.г.в Дома на киното в столицата.

„Един филм за Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Затова го наричат „златният физик на България”.

Ако Гърция си има Питагор и питагоровата теорема, то България има Тео, който е създател на уникален за света Метод за формиране на силов интелект“, пише в ревюто на филма, сниман повече от две години и на два континента.

Оператор на продукцията от 74 минути е Борислав Георгиев, музиката – на Христо Намлиев.

Филмът бе гледан почти в цяла България и навсякъде пред претъпкани зали и бурни аплодисменти.

Николай Василев е автор на спота по БНТ „Малки истории“, има дълго творческо CV и многобройни награди от филмови фестивали у нас и в чужбина.

След прожекцията и срещата с Тео авторският екип написа в страницата на филма във „Фейсбук“: „Дано евродепутатите се вслушат в думите на Теодосий Теодосиев!“