СПОДЕЛИ
Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

Колкото и да не ни се иска, ЕС трябва да работи с Ердоган, казва евродепутатът

Андрей Ковачев е евродепутат от ГЕРБ. Член е на председателството на Европейския Парламент(Квестор), на Комисията по външни работи и Подкомисията по сигурност и отбрана и на Делегацията за връзки със САЩ. Говори, английски, немски, френски, руски и испански език.

Nbox потърси евродепутата във връзка с днешната среща на върха в Брюксел за бежанците и очакваното закриване на западнобалканския маршрут.

-Г-н Ковачев, закриването на западнобалканския маршрут, което днес се договаря в Брюксел, крие ли рискове за България?

– Дали крие рискове, ще разберем чак когато нещата се случат. Ние сме подготвени засега, а и през България никога не е преминавала толкова голяма бежанска вълна, колкото през Западните Балкани.

На първо място трябва да бъде премахнат първоизточникът на злото, а то е в Сирия и в Северен Ирак, за да може мигрантите да се завърнат по родните си места. Международната общност трябва да може да гарантира това.

Що се касае до този път, ако го затворим, бежанците ще намерят друг път – през Украйна, през Финландия. Някой, който е решил да стигне някъде, ще намери начин да го реализира. Голям провал на международната общност е, че позволи това зло в Сирия и Ирак да се разраства толкова дълго, в резултат на което стотици хиляди напуснаха родните си места.

-България ще се превърне ли в алтернативен маршрут за бежанците?

 -България не е и не бива да се разглежда като алтернативен маршрут. Страната ни не е цел за тези хора, те се опитват да достигнат западноевропейските държави.

-Ако говорим регионално, ситуацията, която се създава в Гърция, не крие ли риск от дестабилизация на Балканите?

-Всичко, което се случва тук, зависи от нас. Ние от години позволяваме ислямски фондации от страни като Саудитска Арабия да наливат огромни средства в образователни програми на Балканите. Къде остана светското ни образование? Къде са службите?

Проблем е и грешната представа за свободата на религиите. Няма свобода за религиите, когато не признават светското начало на държавата.

-Имате ли усещане, че Европейският съюз жертва Гърция, за да спре бежанците?

-ЕС подава ръка на Гърция, страната е част от блока. Очаквам да видя детайлите от споразумението, което трябва да се включи.

-Има ли елемент на шантаж в отношенията Брюксел-Анкара от страна на Турция?

-Разбира се. Анкара се опитва по всякакъв начин да получи не само финансови, но и други облаги. Но колкото и да не ни се иска да работим с турския президент Реджеп Ердоган, ние трябва да го правим, за да можем да задържим тези 2 млн. бежанци в Турция, да не идват към нашите страните. Същевременно обаче трябва да се уверим, че средствата, които ЕС ще отпусне, ще бъдат изразходени по предназначение, т.е за бежанците.