Успоредно с Истанбулската конвенция, Народното събрание може да приеме специална тълкувателна декларация, която да изчисти всички спорни моменти, предизвикващи сегашния дебат в обществото. Идеята беше лансирана от правосъдния министър Цецка Цачева, която припомни, че част от държавите, ратифицирали документа, са направили именно така. Предложението подкрепя и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев.

 

Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП:

„Да се подпише една декларация към конвенцията, в която ясно да се каже, че дефинициите като брак, пол и съжителство и т.н. са съгласно конституцията и законодателството в България, така че да има пълните гаранции българското общество, че по никакъв начин никой не се опитва да въведе несвойствени за нашето общество правоотношения.“

 

Евродепутатът обясни още, че документът защитава много от християнските ценности и с нея ще се въведат много повече възможности за защита на жените, които са жертва на насилие.

 

Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП:

„Не може в една двумилионна София да има само 8 места защитени жилища за жертви от домашно насилие. Не може примерно една жена, която е в едно малко село е бита от съпруга си , да трябва да ходи в областния град в съдебна медицина да си вади удостоверение. Трябва да може всеки местен лекар да може да изкара такова удостоверение.“

 

Ако все пак има някакви притеснения след ратифицирането на конвенцията, България във всеки един момент може да се откаже от нея, успокои скептиците Радев.