Най-честите критики от Европа към България са свързани с корупцията и съдебната система. Според депутата от Европейския парламент Андрей Новаков често сме чували тези критики, но по думите му по темата е свършено много.

Представителят на ЕНП заяви в студиото на „Денят ON AIR“, че когато става въпрос за усещане за несправедливост, това се генерира от публичните, известни и знакови съдебни дела и техният изход.

„Оказва се, че 14% от населението в страната е имало някакъв досег със съдебната система, дали са били свидетели, ответници, поемни лица и каквото друго се сетите, а накрая усещането за несправедливост е 90%“, подчерта  евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков.

Според него няма ясни причини защо България все още не част от шенгенското пространство, след като е изпълнила всички критерии в срок, а се изтъкват само „политически причини“.

„Така и не чух една политическа причина. Ако някой не може да аргументира пред своите избиратели защо България трябва да е член на шенгенското пространство, той има проблем с комуникацията със своите избиратели, а не България с влизането в Шенген“, категоричен бе българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. 


Вижте какво още каза Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП във видеото