Десет ученика от цялата страна ще посетят Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Те спечелиха наградите на състоялия се конкурс на тема „Заветите на първоучителя Климент Охридски“.
Десет ученика от цялата страна ще посетят Европейския парламент в Брюксел по покана на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков. Те спечелиха наградите на състоялия се конкурс на тема „Заветите на първоучителя Климент Охридски“. Конкурсът бе организиран от Българско национално радио – Благоевград, Регионален инспекторат по образованието – Благоевград и Средно общообразователно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски” – Благоевград.

Състезанието бе под патронажа на Андрей Новаков и се реализира със съдействието на Регионален исторически музей – Благоевград. Той бе посветен на 1100-годишнината от смъртта на Св. Климент Охридски и на 25 години от създаването на училището. В конкурса взеха участие 134 ученика от 25 области в страната.

 

В награждаването на победителите се включи народният представител от ГЕРБ Даниела Савеклиева. Нейната награда към победителите от област Благоевград е посещение на Народното събрание на Република България.

 

„Целта на конкурса бе да се приобщим участниците към историческото дело, забележителните постижения и духовния и книжовен принос на Климент Охридски в изграждането на българската средновековна култура“, заяви Андрей Новаков.

По думите му, този конкурс ще подпомогне възпитаването на патриотично чувство и признателност към първоучителите и създатели на българското просвещение и духовност.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП благодари на директора на Средно общообразователно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски” – Благоевград Катерина Марчева за добрата й работа.

„Уверен съм в доброто бъдеще на всички Ваши възпитаници и вярвам, че ще се реализират успешно като граждани на Европа и ще прославят името на България по света“, коментира той.