Цветан Цветанов

Софийският апелативен съд оправда бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов по делото за отказ да разреши прилагане на специални разузнавателни средства, поставяйки шест пъти „Не” под разрешени от съдия СРС.

Той е обявен от Апелативния съд за невинен по обвинението, че от 26 август до 18 септември 2010 г. е осуетил разпореждането със СРС срещу Орлин Тодоров, Милен Димитров и Пламен Вачков.

Бившият вътрешен министър е оневинен по всички обвинения.

Цветанов беше признат за виновен на две инстанции и беше осъден на четири години затвор за това, че е отказал да се прилагат специални разузнавателни средства срещу Тодоров, като върху отказа е написал шест пъти „Не”. Делото обаче беше върнато от Върховния касационен съд на втора инстанция.

 

По-рано адвокатът на Цветанов – Менко Менков, заяви, че обвинителният акт срещу довереника му не почива на законова основа и министърът на вътрешните работи е имал право да действа при оперативна самостоятелност.

 

 

Според върховната съдебна инстанция Апелативният съд е използвал в мотивите си„спекулативни предположения и инсинуации, развивал е конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа, черпи аргументи от събития, развили се напред във времето след инкриминирания период”.