СПОДЕЛИ
Манифест към българския народ

 

Скъпи сънародници,

Днешният 22-ри септември е паметна дата в българската история, която ни изпълва с много гордост и самочувствие. На този ден през 1908 година е обявена Българската Независимост – Княжеството става Царство и България отхвърля васалната си зависимост от Турция.
В старата българска столица Велико Търново, със специален манифест е обявена Независимостта на България, като с този акт се отхвърлят последните ограничения в международния статут на България, наложени от Берлинския конгрес.
В резултат на извършеното с дързост и категоричност дело на нашите предци, поели този риск и обявили независимост на родината, България поема съдбата си в собствени ръце и показва пред Европа и света, че заслужава своята равноправност сред останалите европейски страни.
Не трябва да остава в забрава опитът на БКП да изтъргува със СССР независимостта на България срещу ресурси за намиращата се в постоянен дефицит социалистическа икономика, като на два пъти тайно се е обсъждало юридическото премахване на независимата на българската държава.
Делото на независимостта е завършено на този ден преди 109 години. Това е български национален празник, десетилетия подминаван от комунистическата власт като монархически.
Затова днес е ден на равносметка и поука. Ден, в който си спомняме, че за близо половин век комунизмът откъсна обществото ни от ценностите на демократична Европа. Ден, в който празнуваме връщането ни в европейското семейство като негова равноправна част. Ден, в който изпращаме послание, че солидарно с другите европейци работим за общото ни бъдеще в обединена Европа!

Да живее свободна и независима България!