Vladimir Urutchev JA Bulgaria
JA България и евродепутатът Владимир Уручев, в партньорство с Министерство за земеделието и храните, обявиха началото на поредния си съвместен проект - „Агропредприемачи на бъдещето“

На 25 ноември 2016 г. в София – JA България и евродепутатът Владимир Уручев, в партньорство с  Министерство за земеделието и храните, обявиха началото на поредния си съвместен проект в подкрепа на младежкото предприемачество – в Аграрен университет – Пловдив и Лесотехнически университет – София.

На срещата  присъстваха евродепутатът Владимир Уручев, експерти от Министерство на земеделието и храните, екипът на JA България, ментори и партньори, както и студенти и техни преподаватели, които ще преминат двудневно стартиращо обучение за работа по програмата JA Startup. Веднага след официалното обявяване на проекта „ Агропредприемачи на бъдещето “ започна двудневно  обучение за студенти и преподаватели по програмата Startup на JA България. Пилотно, в инициативата участват 40 студенти и 6 преподаватели от двата университета.

JA вярва, че има огромен смисъл и перспектива в това да развиваш бизнес, свързан с най-голямото богатство на България – земята. Живеем във време, в което все повече нараства интересът на потребителите към чистата храна, чистата козметика и това е огромна възможност за всеки, който има очи да я види. Проектът „ Агропредприемачи на бъдещето “ ще покаже на студентите какви са възможностите за агропредприемачество у нас, за използване на нови чисти технологии в сектора и да постави предизвикателство пред студентите от двата университета, участници в проекта, да развият предприемаческите си умения, създавайки агростартъп. И сме сигурни, че след няколко години много от тях ще са сред водещите предприемачи на страната и ще вдъхновяват други младежи да поемат по този път. , каза Вера Петканчин, директор „Оперативни дейности“ на JA България.

Целта на проекта „ Агропредприемачи на бъдещето “ е да насърчи младите хора да излязат извън „комфортната си зона“, да тренира тяхното иновативно и креативно мислене, да им даде основни познания за стартиране на малко предприятие в сферата на земеделието и устойчивото развитие и да ги мотивира за свой агростартъп.

Това ще се случи чрез участие на студенти и преподаватели в програмата JA Startup през тази учебна година и в поредица от интерактивни събития, организирани от JA България и екипа на Владимир Уручев.

„С участието си в проекта ставате част от глобалното предизвикателство за развитие на онова „земеделие на бъдещето“, което чрез иновации и устойчиви решения ще съхрани природните ресурси за следващите поколения“обърна се към студентите евродепутатът Владимир Уручев.

Той обяви и специалната награда  за екипа, който представи най-иновативната агроидея на стартъп форума „Изгряващи звезди“ през юни 2017 г. – участие в българската делегация на Европейския конгрес на младите фермери, който ще се проведе в Европейския парламент през октомври 2017 г.

През следващите месеци в рамките на проекта „ Агропредприемачи на бъдещето “ предстоят работилници, тематични следобеди и работа с ментори, прототипиране и валидация на идеите, както и представяне на разработките през юни 2017, когато стартъпите ще се състезават за приза „Най-добра студентска компания на България“ и за специалната награда на Владимир Уручев – „ Агропредприемачи на бъдещето “.

Джуниър Ачийвмънт България
Основана през 1997 г., Джуниър Ачийвмънт България (www.jabulgaria.org) е член на организацията Junior Achievement Worldwide и нейното регионално подразделение Junior Achievement Europe. Джуниър Ачийвмънт е водещата организация с най-дълга традиция в предлагането на съвременни програми и курсове по бизнес, икономика и развитие на предприемаческия дух чрез образователни и практически дейности по икономическа и финансова грамотност, бизнес умения, лидерство и стратегии за успех. Курсовете са насочени към млади хора от 6 до 25 годишна възраст. Мисията на Джуниър Ачийвмънт България е да образова и вдъхновява младите хора да ценят свободната инициатива, бизнеса и икономиката, за да подобрят качеството на живота си.

Програма „Учебна компания за студенти“
„Учебна компания“ е програма за интерактивно обучение в клас, създадена още през 1919 г. През 2005 г. програмата е призната от Европейската комисия за „Най-добра практика в обучението по предприемачество”. Чрез нея учениците се научават да:
Генерират и развиват бизнес идея
Набират капитал чрез дялово участие
Извършват маркетингово проучване
Заедно разработват бизнес план
Представят на пазара и промотират своя продукт или услуга
Осъществяват продажби
Управляват финансите на компанията
Участват в търговски панаири

Младежки бизнес форум „Изгряващи звезди“
Форум „Изгряващи звезди” се провежда ежегодно и събира на едно място над 400 ученици, студенти, преподаватели, представители на бизнеса и държавните институции, дипломати и медии. За първи път през 2012 г. Президентът на Република България Росен Плевнелиев бе патрон на „Изгряващи звезди“.
Форумът обединява годишните национални състезания по най-популярната програма на Джуниър Ачийвмънт България – „Учебна компания”. На търговското изложение учебни компании на ученици и на студенти от цялата страна представят на щанд своите бизнес идеи и продукти, върху чието разработване и популяризиране са работили през цялата учебна година. Те се оценяват от журита, съставени от представители на бизнеса и публичните институции, пред които всяка учебна компания трябва по регламент да презентира на сцена в рамките на 3 минути. Накрая се връчват големите награди за „Най-добра ученическа компания на България” и за „Най-добра студентска компания на България”. Победителите в двете състезания всяка година представляват България в европейските състезания за най-добра учебна компания за ученици и студенти.