Eva Maydell
Ева Майдел ГЕРБ/ЕНП взе участие в конференцията "Западните Балкани и новата стратегия на ЕС за разширяване", провела се на 13 февруари 2018 г. в София

„Отказ на Европейския съюз да се занимава с държавите от Западните Балкани ще е сигнал за слабост и намаляващо влияние на международната политическа сцена. Освен това, ангажираността на ЕС с региона ще допринесе за повишаване на сигурността в Европа поради по-прекия контрол, който ще имаме до т.нар. Балкански път на мигранти от Африка и Близкия Изток, както и при евентуална ескалация на напрежението между държави в региона.“

Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел на 13 февруари 2018 г. в София по повод конференцията Западните Балкани и новата стратегия на ЕС за разширяване, на която взе участие.

Политическото и икономическото влияние е „игра с нулев резултат“, т.е. колкото по-голямо е европейското влияние в региона, толкова по-малко е това на трети страни. А кандидати има много – Китай с транспортна и телелкомуникационна инфраструктура, Русия и Турция в енергийния сектор, Саудитска Арабия и Катар с религиозно-културно влияние и т.н.“ допълни българският евродепутат.

В конференцията участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, председателят на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова, Йован Теокаревич, преподавател в Университет на Белград и Колежа на Европа, както и Андрея Стойковски, президент на Центъра за европейски стратегии в Скопие.