Andrey Novakov
Андрей Новаков - ГЕРБ/ЕНП
„Защо е необходимо да се създава нов механизъм за подкрепа на реформите в държавите-членки, вместо да се подобрят съществуващите?“
С този въпрос се обърна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков към еврокомисаря Корина Крецу по време на изслушване в Комисията по регионално развитие.

Според евродепутата, предложението на Комисията за програма в подкрепа на структурните реформи с бюджет от почти 143 милиона евро е излишна, защото държавите могат да бъдат подкрепени и чрез вече съществуващи инструменти за техническа помощ и консултантски услуги без да се създава допълнителна бюрокрация.

Той поясни, че е редно държавите членки да използват оперативните програми, както и финансирането на техническа помощ, които са скроени според специфичните потребности за всяка страна, вместо да се пренасочват средства за нова програма под контрола на Комисията.

Новаков допълни, че предложената инициатива ще дублира оперативни програми и че не е ясно дали държавите-членки ще я използват. Според евродепутата, краткото времетраене на такава  програма, както и отчитането на количествени показатели, а не резултати и ефекти, са сериозни рискове.