Andrey Novakov
Андрей Новаков ГЕРБ/ЕНП

Андрей Новаков е докладчик на Европарламента по отпускането на финансова помощ за България.Важно негово предложение е стажовете за младите хора в Европа да станат платени.

Андрей Новаков,евродепутат от ГЕРП/ЕНП е докладчик по темата за щетите претърпени от България през зимата и Гърция през ранната пролет на тази година.Според най-младия евродепутат към момента не съществува никаква причина България да не получи дължимото от фонд „Солидарност“. Тези средства ще компенсират последиците от тежката зима,която причини сериозни проблеми,основно в Югоизточна България.

По данни,нашето правителство е оценило щетите на около 6,4 млн.евро.

Основната цел на Новаков,като докладчик по това досие е разглеждането на доклада да стане в максимално кратки срокове.Той и неговият екип са успели да го изготвят и внесат в рамките само на един месец.Очакванията му са отпускането на помощта да стане факт до няколко месеца.

Другата интересна тема в интервюто е идеята на Андрей Новаков за платени стажове на младите хора в Европа.

Той споделя,че повдигането и разискването на това предложение  само по себе си е постижение.

Основната цел на тази негова инициатива е младите хора да излязат от порочния кръговрат,в който попадат  – от неплатени стажове и работодатели,които наемат висококвалифициран персонал за периода на стажа и след това го освобождават.

Крачка към подобряване на ситуацията е неплатения стаж да стане трудов стаж,а именно работодателите да поемат поне здравните и социалните осигуровки на стажантите.

Евродепутатът си дава ясна сметка,че ако тези механизми се осъществят ,то и местата за стажове ще намалея,но това ще доведе до отсяването на по-добрите кандидати  и стажове.

Интересно негово предложение е стажовете за млади хора да станат по примера на стипендиите – ако имаш знания и потенциал,да получиш възможност и стимул да ги развиеш.

В края на интервюто Андрей Новаков подчертава и положителната тенденция,че самолетите,които пристигат са толкова пълни,колкото и тези които заминават.

        Чуйте интервюто с Андрей Новаков

Източник:БНР