Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП за Евранет Плюс - БНР

Брюксел втвърдява тона, въпреки заплахите на Турция да обвърже членството с бежанската криза, коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, който е и член на Външната комисия.

„Турция не може и няма никакво основание да свързва двете теми. Членството в ЕС е ценностен избор и не може г-н Ердоган да ни казва как да променим нашите ценности, за да може Турция да влезе в него. Не ние искаме Турция в ЕС, а тя иска да стане член, затова трябва да изпълни всички критерии, които са покрити от страните-членки.“ – каза Ковачев и припомни намерението на Турция да възстанови смъртното наказание, антитерористичния закон, който дава неконтролируема свобода на правителството да пренебрегва базисни свободи.

Андрей Ковачев категорично отхвърли възможността ЕС да отстъпи от принципите си по отношение на отмяната на визите за турски граждани срещу заплахата на Анкара да отвори границите си за потока бежанци, ако отпадането не стане факт.

„Преговорите за визите почиват на ясни критерии и изпълнението им от Турция е задължително. Не може да има компромис.“декларира Андрей Ковачев.

Чуйте цялото интервю на Диана Янкулова с Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП


Турция очевидно е избрала път, който я отдалечава от Европа“ – това заяви еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан при представянето на годишния доклад за напредъка на страните кандидатки по пътя им към членството в ЕС. Реакцията на Анкара не закъсня и президентът на Турция Реджеп Ердоган разкритикува „безсрамното отношение на Брюксел“и призова за окончателно решение на въпроса за членството на страната му в ЕС час по-скоро.