България в Първата световна война 1914-1918г
По инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и със съдействието на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна беше официално представена историческата енциклопедия "България в Първата световна война 1914-1918г."
По инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и със съдействието на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” във Варна беше официално представена историческата енциклопедия „България в Първата световна война 1914 – 1918 г.”

Книгата е дело на доц. д-р Милен Куманов, Десислава Костадинова и Тодор Тодоров, който е съдействал и за издаването й. Специално за да представи енциклопедията и нейните автори, във Варна дойде и проф. Димитър Игнатовски. Събитието уважиха кметът Иван Портних, командирът на Военноморските сили на България контраадмирал Митко Петев, народният представител от ПП ГЕРБ Нели Петрова, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, председателят на Областния съвет на СВВБ подполковник оз Васил Василев, директорът на Регионалния държавен архив Гинка Колева, представители на музеи, читалища, граждани.

„Тази кратка енциклопедия всъщност надвишава 900 страници. Авторите не са се впуснали да изследват причините, предизвикали намесата на България в световната война, нито как са се водили военните действия от есента на 1915 до 1918 г., нито пък причините за техния епилог. Тези и още много други въпроси обаче получават своите отговори чрез изнасената фактология”, отчете Емил Радев.

 

В качеството си на посланик на библиотеките той мотивира своята съпричастност към историческата тема с думите: „Не можем да се поучим от миналото, ако не го познаваме добре”. Евродепутатът сподели, че като варненец е бил впечатлен и от събраната детайлна информация за Осми приморски полк.

Доц. Милен Куманов, който е сред най-видните български енциклопедисти, изтъкна, че книгата разказва не само за хода на военните действия и армията ни, но и за всички обществени и политически фактори, за всички лица и събития, които имат отношение към участието на България в Първата световна война, включително и за ролята на печатните издания. Доц. Куманов благодари на Тодор Тодоров за приноса му да бъдат популяризирани много интересни детайли относно българската конница.

„Радвам се, че в енциклопедията присъстват и много събития, свързани с моя роден край – Силистра. Книгата предлага сериозна фактология относно Тутраканската епопея и битките, които българската дипломация води със съюзниците за окончателното решаване на т.нар. Добруджански въпрос”, коментира на свой ред Тодор Тодоров. Той разкри, че съвместната работа на авторския колектив е започнала по повод изготвянето на книга за историята на Силистра и региона, но вече предстои да бъде издаден и друг съвместен проект.

„Енциклопедията не е съдник. Единствената оценка на историята и събитията ще даде  времето! Но тази всеобхватна енциклопедия ни напомня, че думата „мир” е свещена за нашия свят”, изтъкна в заключение проф. Игнатовски.

„Българският военен гений е производен на българския дух, на силните български корени, а представяйки тази книга, достигаме и една общоевропейска ценност. Колкото по-задълбочено поглеждаме изминалите войни, толкова повече изкристализира в нас чувството за помирение с нашите съседи. Защото историята не трябва да ни разделя. Защото децата ни очакват това от нас – да им дадем крила да полетят, но и корени, към които да се завръщат”, заяви контраадмирал Митко Петев и поздрави авторския колектив за изключителния труд и отношението им към изминалите събития.

Редица институции получиха екземпляр от книгата. Емил Радев лично подари енциклопедията на директора на Военноморския музей д-р Марияна Кръстева.

Представянето на книгата „България в Първата световна война 1914 – 1918 г.” е второто у нас след организираното в Силистра, където е издадена.

Varna-bibliotekaVarna-biblioteka2