Emil Radev
Емил Радев - ГЕРБ/ЕНП

Мигрантският поток заобикаля България, защото тя вече има имиджа на страна, която си пази добре границите. Европа не ни притиска да приемаме повече бежанци, а направи всичко възможно да ни отдаде необходимото уважение за охраната на границите, заяви в студиото на Дарик Варна евродепутатът Емил Радев ГЕРБ/ЕНП.

Като пример той посочи отпуснатата ни помощ от 160 млн. евро, от която 80 % ще бъдат изразходвани за техника и модернизация на „Гранична полиция”, както и за закупуването на патрулен кораб в Черно море.

С останалата  част от средствата ще бъдат ремонтирани бежанските центрове и ще бъде изграден нов от затворен тип в близост до границата ни с Турция. Той ще поеме и евентуална голяма вълна, за не бъдат допускани мигрантите във вътрешността на страната ни. Отпусната сума ще покрие и разходите за доброволно връщане на мигранти в родните им страни, като на човек ще бъдат отпускани по 1000 евро.

„Плащат ни, за да гарантираме сигурността на външната европейска граница. Никой досега не е получават такава помощ, а за две години при правителството на Орешарски бяха отпуснати само 3 млн. евро”, посочи Радев.

Той определи като „голяма крачка” споразумението за реадмисия с Афганистан. От тази страна са 70 % от нелегалните мигранти в България, които са предимно млади мъже между 20 и 30 години.

България е върнала на Турция 30 000 души, нелегално преминали границата ни мигранти, припомни Радев. Той се обърна към правозащитниците, че южната ни съседка е трета сигурна страна, а КПП-та ни са отворени денонощно и всеки, който иска статут на бежанец, може да мине през тях.

„Нелегалното преминаване на границата е престъпление, а гражданите имат задължение да сигнализират, когато стават свидетели на престъпление. Техен дълг е да го направят, а ако мигрантите са опасни за населението – могат да ги задържат, докато дойдат органите на реда, но без да упражняват насилие и да накърняване на достойнството на задържаните”, коментира евродепутатът казусът с гражданските арести.

Според Емил Радев заради липсата на обща армия Европа не тежи много на световната сцена и поради тази причина не е представена на масата за преговорите за Сирия. Той прогнозира също, че през следващите 10 години няма да има напредък на процеса за присъединяване на Турция към ЕС.

Сили, които са извън нашите възможности, решиха избора за генерален секретар на ООН, смята Емил Радев. Според него правителството е направи всичко възможно, за да подкрепи кандидатурата на Ирина Бокова, която е била издигната в последния ден на кабинета „Орешарски”.

„Това не зависеше толкова от българското правителството, което направи всичко необходимо. То подкрепяше Бокова, докато се разбра, че тя няма шанс. Получихме нужните сигнали, че жена от Източна Европа има шанс, но ситуацията там се изменя с дни”, коментира номинацията на Кристалина Георгиева евродепутатът.