Andrey Novakov
Евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и министърът на българското председателство Лиляна Павлова, по време на първото официално събитие в Брюксел, посветено на предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС

България ще е ракетата носител на Европейския съюз в тежки времена с много изпитания. С тези думи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков даде старт на първото официално събитие в Брюксел, посветено на предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС – #EU2018BG

 

Два дни преди да бъдат официално подписани приоритетите, които страната ни ще следва по време на председателството, „завесата“ бе открехната. Причината е организираното от Новаков обучение на представители на държавната администрация в България. 20 служители от структурите на държавната администрация ще имат възможността още от сега да получат ценни съвети от експерти от други държави, които вече са председателствали ЕС.

„Когато светлината и фокусът падне върху България, отговорността за милиони европейски граждани ще падне върху вас“, се обърна към тях евродепутатът Андрей Новаков.

И призова – България да остави следа със своето първо председателство на Съвета на ЕС.

 

За обединение в страната ни и надпартийни усилия призова и министърът на българското председателство Лиляна Павлова.

„Нека в името на единството на нацията да се представим като достоен председател на ЕС“, отбеляза на събитието Павлова.

И призна, че много й се иска след юли 2018 г. да забравим за думите, че „българите сме си самодостатъчни“. Министърът увери още, че вече има изграден добър екип за работата по подготовката на БГ председателството.

 

Специално за събитието в сградата на Комитета на регионите бяха представени и реплики на Тракийското златно съкровище, което привлече вниманието на събралите се над 200 души. Друга изненада бе и ръчно направен в Брюксел хляб с лимец, в чиято смес има е включено и червеното вино.