Mariya Gabriel
Мария Габриел ГЕРБ/ЕНП - зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП

Европейският парламент гласува с голямо мнозинство доклада на зам.-председателя на Групата на ЕНП и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел относно правата на жените в държавите от Източното партньорство, което е един от двата стълба на Европейската политика за съседство. Докладът разглежда засилването на сътрудничеството между ЕС и неговите държави-членки с Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна с цел насърчаване на правата на жените и равенството между половете.

 

“Докладът призовава за поставяне на правата на жените и равенството между половете по-високо в приоритетите на Източното партньорство. Правата на жените са основна част от това партньорство, но представляват и инструмент за постигане на целите за стабилност, мир и споделен просперитет в Източното съседство на ЕС“, коментира Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП след гласуването.

Според нея политическото и икономическото участие на жените е ключово за настоящите преходни процеси в определени държави. Тя отбеляза положителната роля, която европейските партии могат да изиграят за насърчаването на участието на жените в тези страни. Статистиката показва, че жените заемат едва 14% от министерските и 16% от парламентарните позиции в държавите от Източното партньорство.

 

Мария Габриел наблегна и на проблема с насилието над жените.

„Насилието въз основа на пола представлява сериозна пречка за отворените общества.  Независимо дали става въпрос за домашно насилие, насилие на работното място или трафик на хора, повечето от жертвите са жени,” отбеляза тя.

В дебата, предшествал гласуването на доклада, евродепутатите призоваха за ратифицирането на Истанбулската конвенция и поискаха задълбочаване на сътрудничеството между страните от Източното партньорство, агенциите на ЕС и правоприлагащите органи на държавите-членки за борба с трафика на хора и разбиването на престъпните мрежи.

 

„Макар равенството между жените и мъжете да е хоризонтален приоритет в Източното партньорство, необходими са конкретни цели, определени съобразно принципите на диференциране, за да се осъществят дълбоки промени в дадено общество, по-специално за разрушаването на стереотипите. С този доклад предлагаме да се оцени въздействието на Европейския инструмент за съседство чрез хармонизирано събиране на данни относно правата на жените. Въвеждането на Индекса за равенство между половете, разработен от Европейския институт за равенство между половете, би било изключително полезно в това отношение“, заключи докладчикът Мария Габриел от ГЕРБ/ЕНП.