Мария Габриел, организатор на мащабната инициатива - „Пчелите се грижат за европейците. Европейците грижат ли се за пчелите?“ и председател на Работната група по пчеларство в Европейския парламент, и принцът на Монако Албер II, чиято фондация води активна борба за защита на дивите пчели.
14 юни 2016, Брюксел – Високопоставени представители на европейските институции, пчелари и земеделски производители от цяла Европа, учени, представители на бизнеса и неправителствения сектор си дадоха среща на международната конференция „Пчелите се грижат за европейците. Европейците грижат ли се за пчелите?“, която се проведе в рамките на Европейската седмица на пчелите и опрашването в Брюксел.

Форумът на високо ниво откриха Мария Габриел, организатор на мащабната инициатива и председател на Работната група по пчеларство в Европейския парламент, и принцът на Монако Албер II, чиято фондация води активна борба за защита на дивите пчели.

 

Давайки начало на конференцията, Мария Габриел очерта основната задача на форума – насочване на вниманието към пропуските в европейските политики с цел да се предложат конкретни инструменти за защита на пчелите и опрашителите. Тя специално благодари на принца на Монако за ангажираността му с каузата, защото подкрепата на силни личности като него е ясен знак за значимостта на тази кауза.

 

„Европейската седмица на пчелите и опрашването е символ на дълбоката ангажираност на група евродепутати, които работим усилено за отговор на предизвикателствата в пчеларския сектор.  Трябва да помним, че опрашителите носят ползи за европейското селско стопанство в размер на най-малко 22 милиарда евро годишно и осигуряват опрашването на 80% от културите. Опрашването е тих процес, дар от природата за човечеството – трябва да го ценим! Информираността за значението, което пчелите имат за човечеството, и включването им в по-широкия въпрос за опазване на биологичното разнообразие, изискват решително обединение на всички заинтересовани страни“, призова Мария Габриел.

 

Тя очерта три ключови области, в които трябва да се съсредоточат усилията занапред. На първо място са научните изследвания и осигуряването на достъп до тях, тъй като все още липсва задълбочена научна работа, особено по проблема с високата смъртност при пчелите.  На следващ ред е постигането на действителна промяна на парадигмата в селското стопанство и насърчаване на европейска ангажираност с пчеларския сектор, защото по-високото ниво на безопасност на храните зависи именно от пчелите и опрашването.

Не на последно място Мария Габриел наблегна на необходимостта от обединяване за цялостен европейски подход към пчеларството въз основа на партньорство между секторните и междусекторни политики на ЕС.

Принцът на Монако също потвърди решаващата роля на научните знания за превенция на заболяванията при пчелите.

„Здравето на пчелите е важно не само за нас, но и за бъдещите поколения. Днес трябва да гарантираме живота на пчелите, защото те гарантират биоразнообразието и продоволствената сигурност. Ние, хората, трябва да поемем нашата собствена отговорност – от това зависи собственото ни оцеляване“, предупреди Албер II.

Той подчерта и необходимостта от намиране на дълготрайно решение по въпроса с неоникотиноидните пестициди и разработването на конкретни инструменти за обучение на пчеларите.