Андрей Ковачев ГЕРБ/ЕНП - член на председателството на Европейския парламент, взе участие в първото събитие от инициативата „Дебати с евродепутати“, чиято цел е да подготви екипа на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. за диалога и сътрудничеството между институциите на ЕС.
На 25 април, в Дома на Европа, евродепутатът Андрей Ковачев взе участие в първото събитие от инициативата „Дебати с евродепутати“, чиято цел е да подготви екипа на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. за диалога и сътрудничеството между институциите на ЕС.
Организатори на събитието са Информационното бюро на Европейския парламент в България и Дипломатическият институт към министъра на външните работи на Република България, а темата на публичната дискусия бе „Отражение на сирийската криза върху сигурността на Европейския съюз: регионални и глобални аспекти“.

Пред препълнената зала, г-н Ковачев напомни, че макар Европа да образува около 7% от  световното население, тя е сериозна икономическа сила, която може да играе водеща роля в света, ако държавите членки са единни.

„Девизът на Република България „Съединението прави силата“ е  бъдещето и за ЕС.“ – подчерта  г-н Ковачев.

Относно борбата с тероризма, според евродепутата е нужна обмяна на информацията между разузнавателните служби на страните членки и създаване на Европейска информационна агенция, която да координира процеса.

„Смятам, че ни е нужна по-силна Европа, повече общи политики в чувствителните сфери като например в разузнаването и в споделянето на отбранителния капацитет. „ – заяви д-р Ковачев.

Дискусията бе уважена от  заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, председателят на комисията по външни работи в Европейския парламент Елмар Брок (ЕНП, Германия), министърът на външните работи на Република България Даниел Митов и евродепутатът Георги Пирински.

 

Вижте цялата дискусия