Директните плащания от ЕС към земеделците и фермерите няма да се спират. Няма подобна заявки от европейските институции.


Това заяви в интервю за тв „Черно море“ Владимир Уручев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП и член на комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП.

Поводът бе участието му в Шестата национална среща на земеделските производители в България, която се провежда в курорта Златни пясъци.

 

Директните плащания са сред стълбовете, които гарантират доходите на земеделските стопани. А в целия ЕС те са най-ниски в сравнение с останалите икономически сфери. Може би обаче ще се пристъпи към по-справедливо разпределение на тези плащания. Коментарите са свързани с техният таван и по-точно къде ще бъде този таван. Много се говори напоследък и за т.нар. регресивно плащане, т.е., първите хектари да получават възможно най-големите суми, а следващите – по-малки. 

Дебатите по това ще бъдат сериозни, защото няма как по въпроса да се изработи единна политика. Заради големите различия в селскостопанските парцели, в собствеността на земята и т.н., обясни евродепутатът.

 

Евросубсидиите за българските земеделци и фермери са около 60% от размера на тези в другите страни  от ЕС. Нашата страна като председателстващ на Европейския съвет в момента ще направи всичко възможно за ускорено изравняване на тези средства, убеден е Уручев. Разговорите няма да са никак лесни. Защото едно и при доход от 1 000 лв. да взимаш субсидия от 200 – 300 лв., съвсем друго при 10 000 евро да получаваш 2 000 – 3 000 евро. Просто трябва да се намери работеща формула, смята Владимир Уручев.

Според него един от най-големите проблеми в селското стопанство е свързан с връзката между фермера(земеделеца) и прехраната на населението. В нея трябва да настъпят изменения. Така че производителят да е толкова важен колкото и потребителят. В момента по-важни са търговците, припомни евродепутатът.

 

Той посочи, че комисията по земеделие и развитие на селските райони към ЕП, на която е член, ще излезе до няколко месеца с доклад за бъдещето на общата селскостопанска политика в ЕС.

„Въпросът е на дневен ред, тъй като започва нов програмен период, в който се търси финансиране на отделните политики в сектора. А натискът от излизането на Великобритания от ЕС е много сериозен – очаква се намаление на общия бюджет и на постъпленията.

Вариантите за справяне със ситуацията са различни и от избора  на един или друг зависят бюджетите на отделните политики в сектора. Затова бъдещето на общата селскотопанска политика в ЕС е основна тема за нашата комисия, обобщи Владимир Уручев.“


Вижте във видео файла какво още каза българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП   за директните плащания към земеделците