Emil Radev
Емил Радев ГЕРБ/ЕНП

Комисията по правни въпроси на Европейския парламент обсъди по време на своето заседание доклад относно информационното табло за 2017г. подготвен от евродепутатката Юте Гутеланд, от групата на Социалистите и демократите в Европейския парламент.

В него тя призовава Европейската Комисия да въведе в процедурата през идната година, нов показател за достъпа до правосъдие на общността на ЛГБТИ, например по отношение на достъпа до правна помощ, продължителността на производствата в случаи на дискриминация на ЛГБТИ или, когато е приложимо, въздействието на мерки като обръщането на тежестта на доказване.

В провелата се дискусия по доклада, много от евродепутатите изразиха мнение, че тези въпроси изобщо не им е мястото в доклад за Информационното табло за правосъдието и нямат връзка с темата.  Те подчертаха, че не трябва да се слага акцент върху дискриминацията само на една група хора, в случая ЛГБТИ, а по-скоро да се говори за премахване на дискриминацията като цяло.

Българският евродепутат от групата на ЕНП/ГЕРБ Емил Радев взе активно участие в дебата по доклада, като изрично подчерта, че този текст трябва да бъде изменен, тъй като „самият факт да се питат европейските граждани каква е сексуалната им ориентация е дискриминационна практика.“ Той изказа съмнение и за противоречие на това предложение с разпоредбите на регламента за защита на личните данни, според който се забранява обработката на лични данни свързани със сексуалния живот или сексуалната ориентация на физическите лица.

Емил Радев обърна внимание и на факта, че трябва да се има предвид, че Информационното табло предоставя информация относно функционирането на правосъдните системи и в тази връзка то трябва да дава обективна представа, базирана на статистически данни, а не да се използва за политически оценки.

Целта на информационното табло е да помогне на националните органи да подобрят ефективността на своите правосъдни системи, като се поставя акцент основно върху спорните производства по граждански и търговски дела. Във фокуса на анализите са и административните дела, за да се подкрепят усилията на държавите-членки да проправят път към по-благоприятна среда за инвестициите, бизнеса и гражданите.

Информационното табло предоставя информация относно функционирането на правосъдните системи и помага да се оцени въздействието на реформите в тези системи. Ако Информационното табло свидетелства за слаби резултати, винаги се налага извършването на по-задълбочен анализ на причините за тях. Тази специфична за всяка държава оценка се извършва в контекста на процеса на европейския семестър посредством диалог с органите и заинтересованите страни.