Andrey Kovatchev
Андрей Ковачев – евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Член на Председателството на Европейския парламент, зам. -председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в Групата на ЕНП (ГЕРБ)

На своето заседание тази седмица в Брюксел ресорната комисия по околна среда и обществено здраве на Европейския парламент прие становище за Многогодишната финансова рамка (МФР) след 2020 г., в което залегнаха множество предложения на д-р Андрей Ковачев.

Българският евродепутат е докладчик за Групата на Европейската народна партия в тази парламентарна комисия по най-важния стратегически документ на Европейския съюз.

Европейският парламент изготвя позицията си относно МФР за периода след 2020 година преди Европейската комисия официално да представи своето предложение през месец май. Многогодишната финансова рамка ще определи с колко средства общо и за различните области на дейност ще разполага ЕС всяка година през следващия програмен период след 2020 година.

„Дългосрочният бюджет е много важен елемент от дебата за бъдещето на ЕС, защото не можем да реализираме европейските политическите приоритети без да разполагаме с достатъчни финансови ресурси“, подчерта Ковачев след гласуването.

Според него следващата МФР трябва да подкрепя бързото прилагане на Парижкото споразумение като ускори прехода към чиста енергия и нисковъглеродна кръгова икономика и да бъде ориентирана към постигането на целите за устойчиво развитие на ООН.

В своите предложения българският евродепутат припомня, че доброто здравеопазване е предпоставка за постигане на другите цели на ЕС, както и че политиките като селско стопанство, околна среда, социална политика, приобщаване и заетост оказват влияние върху здравето. Според него следващата МФР следва да включва солидна здравна програма, която се занимава с въпросите, свързани със здравето, по начин, който надхвърля националните граници и предоставя подкрепа на държавите членки във вид на експертна оценка, обмен на данни, факти и добри практики.

Благодарение на предложенията на д-р Андрей Ковачев становището на ресорната комисия призовава за увеличаване на дела на общия бюджет на ЕС, отпуснат за мерките на политиката на сближаване след 2020 година (т.нар. кохезионна политика), като се признава големия принос на европейските структурни и инвестиционни фондове за подобряването на екологичната и здравната инфраструктура и за преодоляването на социално-икономическите различия между регионите.

Българският евродепутат от ГЕРБ призовава за приключване на законодателния процес за приемане на следващата МФР преди изборите за Европейски парламент през 2019 година, за да се осигури достатъчно време за преговорите по секторното законодателство на ЕС и за да се избегнат забавяния при изпълнението на новите програми. Наред с това той подчертава, че е необходимо ЕС да продължи да предоставя финансова помощ за извеждане от експлоатация на ядрени мощности и след 2020 г. в контекста на следващата МФР, за да се осигури ефективна защита на околната среда и общественото здраве срещу опасностите, произтичащи от радиацията.